Hoe stel ik de vakantiestand in?
De vakantiestand verlaagt de temperatuur van je verwarmingssysteem naar een vooraf ingestelde minimumtemperatuur. Dit helpt energie te besparen omdat de warmtepomp minder vaak hoeft te draaien. Bij terugkomst kan de normale werking eenvoudig worden hervat, zodat je huis snel weer comfortabel warm is. Let op dat de vakantiemodus alleen kan worden ingesteld als de temperatuur regeling via de kamerthermostaat wordt gedaan.
- Ga naar het menu: Gebruik de menu knop rechtsonder.
- Ga naar het gevorderde eindgebruikers toegangsniveau: Doe dit door de "info" knop linksboven ingedrukt te houden in het menu.
- Selecteer: "Vakantie": Kies "Vakantiestand".
- Vul de vakantie instellingen in: Selecteer: "Elders", en de datum waarop u op vakantie bent.
- Ga terug naar het "Vakantie" menu: Selecteer: "Vakantie", en kies "Ja" om de vakantiestand te activeren.
Als het gaat vriezen tijdens de vakantie, dan kan er een “verwarming” temperatuur worden ingesteld, van bijvoorbeeld 12 graden, om het huis niet te koud te laten worden.
Ik wil de stille modus gebruiken, hoe doe ik dat?
De stille modus van je Daikin Intergas warmtepomp verlaagt het geluidsniveau van de buitenunit, wat vooral handig is voor gebruik 's nachts of in situaties waarin je geluidsoverlast wilt minimaliseren. De stille modus werkt door het toerental van de compressor te verlagen, wat resulteert in minder geluid.
Wat doet de stille modus?
Hoewel de verwarming iets minder krachtig kan zijn, blijft de temperatuur in huis meestal comfortabel, vooral als de woning goed geïsoleerd is. Mocht je merken dat het 's nachts toch kouder wordt, dan kun je de instellingen aanpassen of ervoor kiezen om de stille modus minder vaak te gebruiken.
- Ga naar het menu: Gebruik de menu knop rechtsonder.
- Ga naar het gevorderde eindgebruikers toegangsniveau: Doe dit door de "info" knop linksboven ingedrukt te houden in het menu.
- Selecteer: "Gebruikerinstellingen": Selecteer: "Voorgeprogrammeerde waarden".
- Selecteer: "Geluidsarm niveau": Kies het niveau van de geluidsarme stand, niveau 1 is het stilst
- Ga terug naar het menu: Gebruik de "Start" knop linksonder om terug te gaan .
- Selecteer: "Geluidsarme stand": Kies "AAN".
Let op dat hoe stiller het geluidsniveau is, hoe minder vermogen, en dus besparing, de warmtepomp heeft
Hoe kan ik koelen met de Daikin Intergas?
Bij de Daikin Intergas is koeling een fabrieksoptie. Dit betekent dat een warmtepomp met koelfunctie moet zijn aangeschaft om dit te laten werken. Dit kan achteraf niet ingebouwd worden.
Stappen om de koelmodus in te stellen
- Ga naar het menu: Gebruik de menu knop rechtsonder.
- Ga naar het gevorderde eindgebruikers toegangsniveau: Doe dit door de "info" knop linksboven ingedrukt te houden in het menu.
- Selecteer: "Gebruikerinstellingen": Selecteer: "Toegestane bedrijfsmodus".
- Selecteer "Alleen Verwarm", "Alleen Koelen" of "Verwarm/koel": Doe dit voor elke maand
Bij het instellen van “verwarm/koel” bepaalt de warmtepomp automatisch aan de hand van de buitentemperatuur of de warmtepomp in verwarm of koelmodus moet. Deze instelling kan bijvoorbeeld worden gebruikt in het tussenseizoen (April, mei en september)
Hoe kan ik mijn besparing verbeteren?
Een warmtepomp is een uitstekende manier om je woning duurzamer en goedkoper te verwarmen. Wil je de maximale besparing behalen met een warmtepomp? Dan zijn er manieren om jouw Daikin Intergas tot in de kleinste details te optimaliseren op basis van jouw verbruik.
Ik wil mijn stookgedrag op basis van de elektraprijs aanpassen.
De Daikin Intergas warmtepomp gebruikt de ingestelde gas- en elektraprijs om te bepalen wanneer de warmtepomp draait en wanneer deze het overlaat aan de ketel. Wanneer je de actuele elektriciteits- en gasprijzen invoert in het systeem, analyseert het deze prijzen en kiest automatisch de meest kosteneffectieve energiebron op elk moment, zonder dat je hier handmatig aanpassingen voor hoeft te doen.
Hoe stel je dit in?
Volg deze stappen om de prijsverhouding aan te passen op de Daikin Console binnen:
- Ga naar het menu: Gebruik de knop rechtsonder op de Daikin Module.
- Ga naar het gevorderde eindgebruikers toengangsniveau: Doe dit door de "info" knop linksboven ingedrukt te houden in het menu.
- Selecteer "Gebruikerinstellingen": Kies hier "voorgeprogrammeerde waarden"
- Selecteer "Elektriciteitsprijs": Vul hier het "Hoog" tarief in met de elektriciteitsprijs per kWh in centen (bijvoorbeeld: 29).
- Ga terug naar het "Voorgeprogrammeerde waarden" menu: Kies hier "Brandstofprijs"
- Vul het gastarief in: Vul hier het gastarief per kWh in centen in. Dit is de gasprijs per kuub, gedeeld door 10 (bijvoorbeeld: 143 cent per kuub / 10 = 14)
Monitoring van je energieverbruik
Met ons monitoringprogramma krijgen we inzicht in het historische gasverbruik per maand, dag en soms zelfs per kwartier. Dit stelt ons in staat om je verbruikspatronen te analyseren en je te helpen met verdere optimalisatie van je energieverbruik.
We combineren je gasverbruiksinformatie met de buitentemperatuur, waardoor we nauwkeurig kunnen observeren hoe je warmtepomp presteert onder verschillende omstandigheden. Op basis hiervan kunnen we je adviseren over verdere optimalisatie van je verwarmingssysteem, wat kan leiden tot een efficiënter energieverbruik en dus kostenbesparing.
Door je aan te melden voor Monitoring, krijg je de mogelijkheid om zelf je historische gasverbruik te bekijken. Hierdoor kun je precies zien wanneer je nog gas verbruikt, wat waardevolle informatie biedt voor het optimaliseren van je energieverbruik en het besparen op kosten.
Hoe stel ik mijn warmtepomp in op basis van mijn voorkeuren
De Daikin Intergas biedt verschillende instellingen om het stookgedrag aan te passen aan je specifieke behoeften. Zo kun je bepalen bij welke temperaturen je wilt stoken met de warmtepomp en wanneer de CV-ketel het mag overnemen. Op deze manier kun je je stookgedrag afstemmen op basis van de elektraprijs, efficiëntie of jouw optimale comfort.
1. De stooklijn aanpassen
De stooklijn bepaalt hoe warm de warmtepomp het CV-water maakt om je huis te verwarmen. Als het buiten kouder is, verwarmt de warmtepomp het water meer om je huis op temperatuur te houden. Hoe lager de stooklijn staat, hoe efficiënter de warmtepomp kan draaien, maar als deze te laag staat ingesteld, zal je huis niet helemaal meer warm worden
- Ga naar het menu: Gebruik de menu knop rechtsonder.
- Ga naar het gevorderde eindgebruikers toengangsniveau: Doe dit door de "info" knop linksboven ingedrukt te houden in het menu.
- Selecteer: "Gebruikerinstellingen": Selecteer: "Stel weersafh. in".
- Selecteer "Primair": Kies: "Weersafhank verwarm instellen", stel hier de aanvoertemperaturen aan de linkerkant van de grafiek in
Als het binnen niet warm genoeg wordt: Verhoog beide instellingen met 5 graden om ervoor te zorgen dat het water meer wordt verwarmd.
Als het binnen te warm wordt: Verlaag beide instellingen met 5 graden om ervoor te zorgen dat het water minder wordt verwarmd.
Het instellen van de stooklijn is vaak een kwestie van uitproberen en aanpassen. De optimale instellingen kunnen namelijk verschillen, afhankelijk van factoren zoals hoe goed je huis is geïsoleerd en de buitentemperatuur.
2. De regelstrategie: hoe werken je warmtepomp en cv-ketel samen
Met een hybride warmtepomp kan je instellen hoe je warmtepomp en cv-ketel samenwerken om je huis te verwarmen. Zodra de warmtepomp het huis niet snel genoeg warm krijgt, dan kan de CV-ketel aan slaan en blijft vervolgens de warmtepomp ondersteunen tot dit niet meer nodig is. Vanaf wanneer dit gebeurt, kan worden ingesteld in de warmtepomp.
Maximum CV-ketel temperatuur instellingen
Door de maximum buitentemperatuur aan te passen, waar de CV-ketel aan mag voor ruimteverwarming, kun je ervoor zorgen dat de CV-ketel minder aangaat, en je hierdoor dus gas en geld bespaart.
- Ga naar het menu: Gebruik de menu knop rechtsonder.
- Ga naar het gevorderde eindgebruikers toengangsniveau: Doe dit door de "info" knop linksboven ingedrukt te houden in het menu.
- Selecteer: "Installateursinstellingen": Selecteer: "Warmtebronnen".
- Selecteer "Ketel": Kies: "Evenwich Temp.".
- Stel de gewenste ketelgrens in: Dit is de buitentemperatuur waarboven de CV-ketel voor ruimteverwarming niet aangaat.
Let er op dat dit ervoor kan zorgen dat het bij bepaalde temperaturen net wat te koud in huis kan worden. De CV-ketel springt boven deze instelling niet bij, als het binnen te koud is. Wat precies de instelling moet zijn, verschilt per persoon en huis. Wil je dit bespreken met onze optimalisatie experts, dan kan je een Optimalisatie Gesprek aanschaffen via:
heattransformers.com/onderhoudWanneer zet ik de verwarmingsstand van mijn warmtepomp uit (en hoe zet ik hem weer aan)?
Het uitschakelen van de verwarmingsstand van de warmtepomp kan nuttig zijn in situaties waarin je geen behoefte hebt aan extra verwarming, bijvoorbeeld tijdens warme dagen in de zomer. Dit helpt je energieverbruik te verminderen terwijl je toch warm tapwater beschikbaar houdt.
Verwarmingsstand uitschakelen
De warmtepomp regelt automatisch de verwarming op basis van de buitentemperatuur. Als je de verwarming wilt uitschakelen, terwijl warm tapwater beschikbaar blijft, druk dan op de knop rechtsboven van de Daikin-Console thermostaat
Het inschakelen van het systeem gaat via dezelfde stappen
Let op: Schakel de warmtepomp zelf niet uit. Dit kan de werking van het systeem beïnvloeden. Vergeet niet om deze functie weer in te schakelen wanneer het stookseizoen begint. Zet bijvoorbeeld een herinnering in je agenda tegen eind september.
Hoe werkt de thermostaat?
Gebruikersinterface
De thermostaat van de Daikin Intergas warmtepomp is de Daikin EkruCBL. Dit is zowel de regelmodule voor de gehele installatie als de thermostaat.
Mogelijk is een andere thermostaat aangesloten via een Aan/Uit communicatie. Raadpleeg de handleiding van de betreffende thermostaat voor informatie.
Daikin EkruCBL thermostaat- Startpagina
- Informatie over storingen
- Aan/Uit
- Menustructuur / Terug
- Navigeren
- OK