Instellingen van Daikin Intergas

Hulp bij het instellen van de Daikin Intergas

Zo pas je de Daikin Intergas aan naar jouw wensen

Wist jij dat je de Daikin Intergas kunt afstemmen op jouw specifieke gebruik en wensen? Op deze pagina vind je gedetailleerde uitleg over alle beschikbare instellingen, zodat je de warmtepomp tot in de puntjes kunt aanpassen. Of je nu de stille modus wilt gebruiken, het stookgedrag wilt optimaliseren, of de warmtepomp wilt instellen om te koelen, wij bieden je stapsgewijze instructies en handige tips.

Hoe stel ik de vakantiestand in?

De vakantiestand verlaagt de temperatuur van je verwarmingssysteem naar een vooraf ingestelde minimumtemperatuur. Dit helpt energie te besparen omdat de warmtepomp minder vaak hoeft te draaien. Bij terugkomst kan de normale werking eenvoudig worden hervat, zodat je huis snel weer comfortabel warm is. Let op dat de vakantiemodus alleen kan worden ingesteld als de temperatuur regeling via de kamerthermostaat wordt gedaan.
  1. Ga naar het menu: Gebruik de menu knop rechtsonder.
  2. Ga naar het gevorderde eindgebruikers toegangsniveau: Doe dit door de "info" knop linksboven ingedrukt te houden in het menu.
  3. Selecteer: "Vakantie": Kies "Vakantiestand".
  4. Vul de vakantie instellingen in: Selecteer: "Elders", en de datum waarop u op vakantie bent.
  5. Ga terug naar het "Vakantie" menu: Selecteer: "Vakantie", en kies "Ja" om de vakantiestand te activeren.
Als het gaat vriezen tijdens de vakantie, dan kan er een “verwarming” temperatuur worden ingesteld, van bijvoorbeeld 12 graden, om het huis niet te koud te laten worden.

Ik wil de stille modus gebruiken, hoe doe ik dat?

De stille modus van je Daikin Intergas warmtepomp verlaagt het geluidsniveau van de buitenunit, wat vooral handig is voor gebruik 's nachts of in situaties waarin je geluidsoverlast wilt minimaliseren. De stille modus werkt door het toerental van de compressor te verlagen, wat resulteert in minder geluid.

Wat doet de stille modus?

Hoewel de verwarming iets minder krachtig kan zijn, blijft de temperatuur in huis meestal comfortabel, vooral als de woning goed geïsoleerd is. Mocht je merken dat het 's nachts toch kouder wordt, dan kun je de instellingen aanpassen of ervoor kiezen om de stille modus minder vaak te gebruiken.
  1. Ga naar het menu: Gebruik de menu knop rechtsonder.
  2. Ga naar het gevorderde eindgebruikers toegangsniveau: Doe dit door de "info" knop linksboven ingedrukt te houden in het menu.
  3. Selecteer: "Gebruikerinstellingen": Selecteer: "Voorgeprogrammeerde waarden".
  4. Selecteer: "Geluidsarm niveau": Kies het niveau van de geluidsarme stand, niveau 1 is het stilst
  5. Ga terug naar het menu: Gebruik de "Start" knop linksonder om terug te gaan .
  6. Selecteer: "Geluidsarme stand":  Kies "AAN".
Let op dat hoe stiller het geluidsniveau is, hoe minder vermogen, en dus besparing, de warmtepomp heeft

Hoe kan ik koelen met de Daikin Intergas?

De Daikin Intergas warmtepomp heeft een koelfunctie. Dit betekent dat de warmtepomp niet alleen kan verwarmen, maar ook actief kan koelen. De koelfunctie werkt door de compressor van de warmtepomp te gebruiken om koud water te maken, dat vervolgens door je vloerverwarming of andere afgiftesystemen zoals fan coil units kan worden gepompt om je huis te koelen. Bij de Daikin Intergas is koeling een losse optie, deze kost € 250 en moet bij de aanschaf van de warmtepomp doorgegeven zijn.

Belangrijk om te weten

Voordat je de koelfunctie activeert, zijn er enkele cruciale zaken om in gedachten te houden om schade en problemen te voorkomen:
  1. Geschikt verwarmingssysteem: Koeling werkt alleen als je vloerverwarming hebt of convectorradiatoren met ventilatoren. Bij vloerverwarming zorgt de warmtepomp ervoor dat de vloer afkoelt, wat de hele ruimte aangenaam koel maakt.
  2. Condensvorming voorkomen: Bij het koelen kan er condensvorming optreden op leidingen die niet dampdicht geïsoleerd zijn. Dit kan schade veroorzaken aan je leidingen en andere delen van je huis. Zorg ervoor dat je cv-leidingen dampdicht geïsoleerd zijn voordat je de koelfunctie gebruikt. HeatTransformers en onze partners zijn niet aansprakelijk voor schade door condensvorming als gevolg van het gebruik van de koelfunctie.
  3. Juiste thermostaat: Om de koelfunctie te gebruiken, moet je in het bezit zijn van de standaard thermostaat die bij de warmtepomp hoort.

Aanbevelingen voor gebruik

Wij raden aan om alleen te koelen met kunststof leidingen en als je verdelers hebt met RVS, koper of kunststof koppelingen die overal dampdicht geïsoleerd zijn. Als dit niet het geval is, moet je goed opletten dat er geen schade aan het leidingwerk (zoals roest) of aan je woning ontstaat door condensvorming. Indien er te veel condens ontstaat, kun je de temperatuur van het cv-water verhogen om dit te verminderen. Gevolgen van koelen met een verwarmingssysteem dat hier niet voor geschikt is, vallen buiten de garantie van HeatTransformers.

Met deze kennis ben je goed voorbereid om optimaal gebruik te maken van de koelcapaciteiten van je Daikin Intergas warmtepomp. Zo geniet je niet alleen van een warm huis in de winter, maar ook van een aangenaam koel huis tijdens de warme zomermaanden.
  1. Ga naar het menu: Gebruik de menu knop rechtsonder.
  2. Ga naar het gevorderde eindgebruikers toegangsniveau: Doe dit door de "info" knop linksboven ingedrukt te houden in het menu.
  3. Selecteer: "Gebruikerinstellingen": Selecteer: "Toegestane bedrijfsmodus".
  4. Selecteer "Alleen Verwarm", "Alleen Koelen" of "Verwarm/koel":  Doe dit voor elke maand
Bij het instellen van “verwarm/koel” bepaalt de warmtepomp automatisch aan de hand van de buitentemperatuur of de warmtepomp in verwarm of koelmodus moet. Deze instelling kan bijvoorbeeld worden gebruikt in het tussenseizoen (April, mei en september)

Hoe kan ik mijn besparing verbeteren?

Een warmtepomp is een uitstekende manier om je woning duurzamer en goedkoper te verwarmen. Wil je de maximale besparing behalen met een warmtepomp? Dan zijn er manieren om jouw Daikin Intergas tot in de kleinste details te optimaliseren op basis van jouw verbruik.

Ik wil mijn stookgedrag op basis van de elektraprijs aanpassen.

De Daikin Intergas warmtepomp gebruikt de ingestelde gas- en elektraprijs om te bepalen wanneer de warmtepomp draait en wanneer deze het overlaat aan de ketel. Wanneer je de actuele elektriciteits- en gasprijzen invoert in het systeem, analyseert het deze prijzen en kiest automatisch de meest kosteneffectieve energiebron op elk moment, zonder dat je hier handmatig aanpassingen voor hoeft te doen.

Hoe stel je dit in?

Volg deze stappen om de prijsverhouding aan te passen op de Daikin Console binnen:
  1. Ga naar het menu: Gebruik de knop rechtsonder op de Daikin Module.
  2. Ga naar het gevorderde eindgebruikers toengangsniveau: Doe dit door de "info" knop linksboven ingedrukt te houden in het menu.
  3. Selecteer "Gebruikerinstellingen":  Kies hier "voorgeprogrammeerde waarden"
  4. Selecteer "Elektriciteitsprijs":  Vul hier het "Hoog" tarief in met de elektriciteitsprijs per kWh in centen (bijvoorbeeld: 29).
  5. Ga terug naar het "Voorgeprogrammeerde waarden" menu: Kies hier "Brandstofprijs"
  6. Vul het gastarief in: Vul hier het gastarief per kWh in centen in. Dit is de gasprijs per kuub, gedeeld door 10 (bijvoorbeeld: 143 cent per kuub / 10 = 14)

Monitoring van je energieverbruik

Met ons monitoringprogramma krijgen we inzicht in het historische gasverbruik per maand, dag en soms zelfs per kwartier. Dit stelt ons in staat om je verbruikspatronen te analyseren en je te helpen met verdere optimalisatie van je energieverbruik.

We combineren je gasverbruiksinformatie met de buitentemperatuur, waardoor we nauwkeurig kunnen observeren hoe je warmtepomp presteert onder verschillende omstandigheden. Op basis hiervan kunnen we je adviseren over verdere optimalisatie van je verwarmingssysteem, wat kan leiden tot een efficiënter energieverbruik en dus kostenbesparing.

Door je aan te melden voor Monitoring, krijg je de mogelijkheid om zelf je historische gasverbruik te bekijken. Hierdoor kun je precies zien wanneer je nog gas verbruikt, wat waardevolle informatie biedt voor het optimaliseren van je energieverbruik en het besparen op kosten.

Hoe stel ik mijn warmtepomp in op basis van mijn voorkeuren

De Daikin Intergas biedt verschillende instellingen om het stookgedrag aan te passen aan je specifieke behoeften. Zo kun je bepalen bij welke temperaturen je wilt stoken met de warmtepomp en wanneer de CV-ketel het mag overnemen. Op deze manier kun je je stookgedrag afstemmen op basis van de elektraprijs, efficiëntie of jouw optimale comfort.

1. De stooklijn aanpassen

De stooklijn bepaalt hoe warm de warmtepomp het CV-water maakt om je huis te verwarmen. Als het buiten kouder is, verwarmt de warmtepomp het water meer om je huis op temperatuur te houden. Hoe lager de stooklijn staat, hoe efficiënter de warmtepomp kan draaien, maar als deze te laag staat ingesteld, zal je huis niet helemaal meer warm worden
  1. Ga naar het menu: Gebruik de menu knop rechtsonder.
  2. Ga naar het gevorderde eindgebruikers toengangsniveau: Doe dit door de "info" knop linksboven ingedrukt te houden in het menu.
  3. Selecteer: "Gebruikerinstellingen": Selecteer: "Stel weersafh. in".
  4. Selecteer "Primair": Kies: "Weersafhank verwarm instellen", stel hier de aanvoertemperaturen aan de linkerkant van de grafiek in
Als het binnen niet warm genoeg wordt: Verhoog beide instellingen met 5 graden om ervoor te zorgen dat het water meer wordt verwarmd.
Als het binnen te warm wordt: Verlaag beide instellingen met 5 graden om ervoor te zorgen dat het water minder wordt verwarmd.

Het instellen van de stooklijn is vaak een kwestie van uitproberen en aanpassen. De optimale instellingen kunnen namelijk verschillen, afhankelijk van factoren zoals hoe goed je huis is geïsoleerd en de buitentemperatuur.

2. De regelstrategie: hoe werken je warmtepomp en cv-ketel samen

Met een hybride warmtepomp kan je instellen hoe je warmtepomp en cv-ketel samenwerken om je huis te verwarmen. Zodra de warmtepomp het huis niet snel genoeg warm krijgt, dan kan de CV-ketel aan slaan en blijft vervolgens de warmtepomp ondersteunen tot dit niet meer nodig is. Vanaf wanneer dit gebeurt, kan worden ingesteld in de warmtepomp.

Maximum CV-ketel temperatuur instellingen

Door de maximum buitentemperatuur aan te passen, waar de CV-ketel aan mag voor ruimteverwarming, kun je ervoor zorgen dat de CV-ketel minder aangaat, en je hierdoor dus gas en geld bespaart.
  1. Ga naar het menu: Gebruik de menu knop rechtsonder.
  2. Ga naar het gevorderde eindgebruikers toengangsniveau: Doe dit door de "info" knop linksboven ingedrukt te houden in het menu.
  3. Selecteer: "Installateursinstellingen": Selecteer: "Warmtebronnen".
  4. Selecteer "Ketel": Kies: "Evenwich Temp.".
  5. Stel de gewenste ketelgrens in: Dit is de buitentemperatuur waarboven de CV-ketel voor ruimteverwarming niet aangaat.
Let er op dat dit ervoor kan zorgen dat het bij bepaalde temperaturen net wat te koud in huis kan worden. De CV-ketel springt boven deze instelling niet bij, als het binnen te koud is. Wat precies de instelling moet zijn, verschilt per persoon en huis. Wil je dit bespreken met onze optimalisatie experts, dan kan je een Optimalisatie Gesprek aanschaffen via: heattransformers.com/onderhoud

Wanneer zet ik de verwarmingsstand van mijn warmtepomp uit (en hoe zet ik hem weer aan)?

Het uitschakelen van de verwarmingsstand van de warmtepomp kan nuttig zijn in situaties waarin je geen behoefte hebt aan extra verwarming, bijvoorbeeld tijdens warme dagen in de zomer. Dit helpt je energieverbruik te verminderen terwijl je toch warm tapwater beschikbaar houdt.

Verwarmingsstand uitschakelen

De warmtepomp regelt automatisch de verwarming op basis van de buitentemperatuur. Als je de verwarming wilt uitschakelen, terwijl warm tapwater beschikbaar blijft, druk dan op de knop rechtsboven van de Daikin-Console thermostaat

Het inschakelen van het systeem gaat via dezelfde stappen

Let op: Schakel de warmtepomp zelf niet uit. Dit kan de werking van het systeem beïnvloeden. Vergeet niet om deze functie weer in te schakelen wanneer het stookseizoen begint. Zet bijvoorbeeld een herinnering in je agenda tegen eind september.

Hoe werkt de thermostaat?

Gebruikersinterface

De thermostaat van de Daikin Intergas warmtepomp is de Daikin EkruCBL. Dit is zowel de regelmodule voor de gehele installatie als de thermostaat.

Mogelijk is een andere thermostaat aangesloten via een Aan/Uit communicatie. Raadpleeg de handleiding van de betreffende thermostaat voor informatie.
Daikin EkruCBL thermostaat
  1. Startpagina
  2. Informatie over storingen
  3. Aan/Uit
  4. Menustructuur / Terug
  5. Navigeren
  6. OK