Instellingen van Intergas Xtend 5 Hybride

Hulp bij het instellen van de Intergas Xtend 5

Zo pas je de Intergas Xtend 5 aan naar jouw wensen

Wist jij dat je de Intergas Xtend 5 kunt afstemmen op jouw specifieke gebruik en wensen? Op deze pagina vind je gedetailleerde uitleg over alle beschikbare instellingen, zodat je de warmtepomp tot in de puntjes kunt aanpassen. Of je nu de stille modus wilt gebruiken, het stookgedrag wilt optimaliseren, of de warmtepomp wilt instellen om te koelen, wij bieden je stapsgewijze instructies en handige tips.

Hoe connect ik met de Intergas Xtend?

Als je instellingen wilt aanpassen op de Intergas Xtend, dan moet je eerst koppelen met de warmtepomp. Je kan dit via de QR-code op het apparaat doen.

Koppelen via QR-code

Koppelen via QR-code is het makkelijkst, als je geen app hebt:
  1. Druk kort op de knop boven het LED-lampje: Het LED-lampje gaat nu paars knipperen
  2. Scan de QR-code met je telefoon: De QR-code zit meestal bovenaan rechts
  3. Kies "verbind" op je telefoon: Als alles goed is gegaan, krijg je op je telefoon een pop-up
  4. Als je niet direct de app in gaat: Open dan je internet-browser, de applicatie start dan op.

Hoe stel ik de vakantiestand in?

Wanneer je op vakantie gaat, is het een goed idee om je huis energiezuinig te verwarmen. De vakantiestand van je Intergas Xtend 5 warmtepomp helpt hierbij door de temperatuur automatisch te verlagen. Dit bespaart energie terwijl je weg bent en zorgt ervoor dat je huis niet te veel afkoelt.

Volg deze stappen om de vakantiestand in te stellen:
  1. Gebruik de thermostaat om het hoofdmenu te openen.
  2. Navigeer naar de gebruikersinstellingen in het menu.
  3. Kies de optie voor vakantiestand in het menu.
  4. Stel de start- en einddatum van je vakantie in.
  5. Sla de wijzigingen op om de vakantiestand te activeren.
Door deze eenvoudige stappen te volgen, blijft je warmtepomp efficiënt werken terwijl je geniet van je vakantie. Raadpleeg altijd de gebruikershandleiding van je specifieke model voor gedetailleerde instructies en om ervoor te zorgen dat de stappen correct worden uitgevoerd.

Ik wil de stille modus gebruiken, hoe doe ik dat?

De Intergas Xtend 5 warmtepomp is voorzien van een stille modus die ideaal is voor momenten waarop je minder geluid wilt, bijvoorbeeld 's nachts. In deze modus werkt de warmtepomp op een lager vermogen, waardoor hij minder geluid produceert maar nog steeds je huis verwarmt.

Wat doet de stille modus?

De stille modus verlaagt het geluidsniveau van de warmtepomp door het vermogen te reduceren. Dit betekent dat de warmtepomp minder energie gebruikt en stiller werkt. Hoewel de verwarming iets minder krachtig kan zijn, blijft de temperatuur in huis meestal comfortabel, vooral als de woning goed geïsoleerd is. Als je merkt dat het 's nachts kouder wordt, kun je de instellingen aanpassen of de stille modus minder vaak gebruiken.
  1. Verbind met de warmtepomp: Volg de stappen bovenaan deze pagina.
  2. Selecteer de drie streepjes rechtsboven: Dit is een zogenaamd "Hamburger-menu"
  3. Klik op "Service": Voer hier de servicecode in: 15
  4. Klik op "Parameters aanpassen": Zoek hier op "P172"
  5. Zet P172 hiervoor op "-5dB": Druk op "Opslaan" rechtsboven
Door deze stappen te volgen, kun je de stille modus van je Intergas Xtend 5 warmtepomp activeren en aanpassen aan je voorkeuren. Dit zorgt voor een stillere omgeving tijdens de nacht of op andere momenten wanneer je minder geluid wilt.

Let op dat dit het vermogen van de warmtepomp verlaagt, daardoor kan de besparing lager worden.

Hoe kan ik mijn besparing verbeteren?

Een warmtepomp is een uitstekende manier om je woning duurzamer en goedkoper te verwarmen. Wil je de maximale besparing behalen met een warmtepomp? Dan zijn er manieren om de Intergas Xtend 5 tot in de kleinste details te optimaliseren op basis van jouw verbruik.

Ik wil mijn stookgedrag op basis van de elektraprijs aanpassen.

Met de Intergas Xtend 5 warmtepomp kun je flink besparen op je energiekosten door het stookgedrag aan te passen aan de elektriciteitsprijzen. De warmtepomp maakt gebruik van de ingevoerde actuele gas- en elektriciteitsprijzen om te bepalen wanneer hij het beste kan draaien en wanneer het efficiënter is om over te schakelen naar de cv-ketel.

Deze functie laat de warmtepomp automatisch kiezen tussen elektriciteit en gas, afhankelijk van welke op dat moment het meest kosteneffectief is. Dit is vooral handig bij schommelende elektriciteitsprijzen, omdat je systeem altijd de voordeligste optie kiest.
  1. Verbind met de warmtepomp: Volg de stappen bovenaan deze pagina.
  2. Selecteer de drie streepjes rechtsboven: Dit is een zogenaamd "Hamburger-menu"
  3. Klik op "Service": Voer hier de servicecode in: 15
  4. Klik op "Parameters aanpassen": Zoek hier op "P100".
  5. Stel hier de Hybride modus in: Zet deze op "Economisch"
  6. Zoek op "P140" en "P142": Hier kunnen de elektriciteits tarieven worden ingevuld
  7. Stel het piektarief en daltarief voor elektriciteit in: Doe dit in centen
  8. Zoek op "P144": Stel hier het gastarief per kuub in centen in.
Het is altijd raadzaam om de handleiding van je specifieke model te raadplegen voor gedetailleerde instructies en om ervoor te zorgen dat de instellingen precies afgestemd zijn op jouw situatie.

Monitoring van je energieverbruik

Met ons monitoringprogramma krijgen we inzicht in het historische gasverbruik per maand, dag en soms zelfs per kwartier. Dit stelt ons in staat om je verbruikspatronen te analyseren en je te helpen met verdere optimalisatie van je energieverbruik.

We combineren je gasverbruiksinformatie met de buitentemperatuur, waardoor we nauwkeurig kunnen observeren hoe je warmtepomp presteert onder verschillende omstandigheden. Op basis hiervan kunnen we je adviseren over verdere optimalisatie van je verwarmingssysteem, wat kan leiden tot een efficiënter energieverbruik en dus kostenbesparing.

Door je aan te melden voor Monitoring, krijg je de mogelijkheid om zelf je historische gasverbruik te bekijken. Hierdoor kun je precies zien wanneer je nog gas verbruikt, wat waardevolle informatie biedt voor het optimaliseren van je energieverbruik en het besparen op kosten.

Hoe stel ik mijn warmtepomp in op basis van mijn voorkeuren

De Intergas Xtend 5 biedt verschillende instellingen om het stookgedrag aan te passen aan je specifieke behoeften. Zo kun je bepalen bij welke temperaturen je wilt stoken met de warmtepomp en wanneer de CV-ketel het mag overnemen. Op deze manier kun je je stookgedrag afstemmen op basis van de elektraprijs, efficiëntie of jouw optimale comfort.

De regelstrategie: hoe werken je warmtepomp en cv-ketel samen

De regelstrategie bepaalt hoe je warmtepomp en cv-ketel samenwerken om je huis te verwarmen. Zo kan de Intergas Xtend 5 niet verwarmen wanneer de buitentemperatuur lager dan 4 graden is. De CV-ketel slaat op dat moment aan en blijft vervolgens de warmtepomp ondersteunen tot dit niet meer nodig is. Boven deze temperaturen is er flexibiliteit en zijn er een aantal strategieën die je kunt toepassen.

Maximum temperatuur CV-ketel

Door de minimumtemperaturen aan te passen, kun je de werking van je warmtepomp afstemmen op verschillende weersomstandigheden en persoonlijke voorkeuren. Pas de minimum aanvoertemperatuur bijvoorbeeld aan wanneer de buitentemperaturen mild zijn, maar je nog steeds wat verwarming nodig hebt in huis. Dit zorgt ervoor dat de warmtepomp blijft werken om een constante en comfortabele temperatuur in huis te behouden, zonder dat de cv-ketel hoeft in te springen voor extra warmte.
  1. Verbind met de warmtepomp  Volg de stappen bovenaan deze pagina.
  2. Selecteer de drie streepjes rechtsboven:  Dit is een zogenaamd "Hamburger-menu"
  3. Klik op "Service":  Voer hier de servicecode in: 15
  4. Klik op "Parameters aanpassen":  Zoek hier op "P102".
  5. Stel hier de ketelgrens in:  Stel de buitentemperatuur waarboven de CV-ketel niet aangaat.

Vertraging overschakelen op de CV-ketel

Ook de maximale temperaturen zijn aan te passen om efficiënter te verwarmen. Pas de maximale temperatuur van het verwarmingswater bijvoorbeeld aan om te voorkomen dat de warmtepomp onnodig veel energie verbruikt.
  1. Verbind met de warmtepomp: Volg de stappen bovenaan deze pagina.
  2. Selecteer de drie streepjes rechtsboven: Dit is een zogenaamd "Hamburger-menu"
  3. Klik op "Service": Voer hier de servicecode in: 15
  4. Klik op "Parameters aanpassen": Zoek hier op "P107".
  5. Stel hier de vertraging van het overschakelen naar de ketel in: Stel in hoe lang de warmtepomp de verwarming mag proberen, voordat deze overgaat op de CV-ketel
De tijd wordt in graadminuten opgegeven. Dit betekent dat de “timer” die loopt, sneller gaat lopen als het kouder is binnen. Dit is om ervoor te zorgen dat wanneer het erg koud is in huis, de CV-ketel toch sneller wordt aangezet. Standaard staat deze op 40 (graadminuten), maar deze kan vaak worden verhoogd zonder problemen naar 400 (graadminuten)

Door deze stappen te volgen, kun je de aanvoertemperatuur van je Intergas Xtend 5 optimaliseren voor zowel energie-efficiëntie als comfort in huis.

Wanneer zet ik de verwarmingsstand van mijn warmtepomp uit (en hoe zet ik hem weer aan)?

Het kan nuttig zijn om de verwarmingsstand van je Intergas Xtend 5 warmtepomp uit te schakelen tijdens warme dagen wanneer je geen extra verwarming nodig hebt, maar wel warm tapwater wilt behouden. Dit helpt je energieverbruik te verminderen terwijl de warmtepomp efficiënt blijft werken.

Verwarmingsstand uitschakelen

Je kunt de verwarmingsstand uitschakelen zonder dat het warm tapwater wordt beïnvloed. Dit proces is eenvoudig en kan via de thermostaat worden uitgevoerd.
  1. Gebruik de thermostaat om het hoofdmenu van je warmtepomp te openen.
  2. Zoek in het menu naar de optie voor 'Bedrijfsmodi' of 'Instellingen'.
  3. Binnen de bedrijfsmodi, kies de optie 'Verwarmen' of 'Heating'.
  4. Selecteer 'Uit' of 'Off' om de verwarmingsstand uit te schakelen.
  5. Sla de wijzigingen op en zorg ervoor dat de nieuwe instellingen actief zijn.
Raadpleeg altijd de gebruikershandleiding van jouw specifieke model voor gedetailleerde instructies en om ervoor te zorgen dat de instellingen correct worden toegepast.

Let op: Schakel de warmtepomp zelf niet uit. Dit kan de werking van het systeem beïnvloeden. Vergeet niet om deze functie weer in te schakelen wanneer het stookseizoen begint. Zet bijvoorbeeld een herinnering in je agenda tegen eind september.