Instellingen Nefit Bosch Compress 3000i

Hulp bij het instellen van de Nefit Bosch Compress 3000i

Zo pas je de Nefit Bosch Compress 3000i aan naar jouw wensen

Wist jij dat je de Nefit Bosch Compress 3000i kunt afstemmen op jouw specifieke gebruik en wensen? Op deze pagina vind je gedetailleerde uitleg over alle beschikbare instellingen, zodat je de warmtepomp tot in de puntjes kunt aanpassen. Of je nu de stille modus wilt gebruiken, het stookgedrag wilt optimaliseren, of de warmtepomp wilt instellen om te koelen, wij bieden je stapsgewijze instructies en handige tips.

Hoe stel ik de vakantiestand in?

Wanneer je op vakantie gaat, is het een goed idee om je huis energiezuinig te verwarmen. De vakantiestand van je Nefit Bosch Compress 3000i warmtepomp helpt hierbij door de temperatuur automatisch te verlagen. Dit bespaart energie terwijl je weg bent en zorgt ervoor dat je huis niet te veel afkoelt.

Volg deze stappen om de vakantiestand in te stellen:
  1. Gebruik de binnenunit display: Open het hoofdmenu met de menu knop rechts boven.
  2. Draai de knop naar het koffer-icoon: 'Vakantie': Druk de draaiknop in, om het menu in te komen.
  3. Selecteer 'Vakantie 1': Kies "Vakantieperiode".
  4. Stel de periode in: Voer de start- en einddatum van je vakantie in.
  5. Kies: "Keuze cv-circuit/warmw": Kies hier "totale installatie" om de gehele verwarming uit te zetten tijdens de vakantie periode .
Door deze eenvoudige stappen te volgen, zorg je ervoor dat je verwarming niet onnodig aangaat, terwijl je geniet van je vakantie.

Ik wil de stille modus gebruiken, hoe doe ik dat?

De stille modus van je Nefit Bosch Compress 3000i warmtepomp is ideaal voor momenten waarop je de geluidsproductie wilt verminderen, zoals 's nachts. In deze modus werkt de warmtepomp op een gereduceerd vermogen, wat betekent dat hij minder geluid maakt maar nog steeds je huis verwarmt. Volg deze stappen om de stille modus in te stellen:

Wat doet de stille modus?

Alle Nefit Bosch lucht warmtepompen hebben een stil bedrijfsmodus. Gedurende stil bedrijf zullen de compressor en ventilator beide op een lager toerental gaan draaien en daardoor minder geluid produceren (ca. 80% van het maximale compressor toerental). De tijden waarop stil bedrijf in werking treedt is instelbaar in het gebruikersmenu van de warmtepomp

De stille modus instellen

1. Open het hoofdmenu via de display van de binnenunit: Gebruik de menu knop rechtsboven.
  2. Ga naar het steeksluitel-icoon: 'Instellingen': Kies de optie, door de draaiknop in te drukken.
  3. Selecteer 'Stil bedrijf':  Kies "stil bedrijf".
  4. Stel het stil bedrijf in:  Kies "aan" om het stil bedrijf altijd aan te hebben, of kies "auto" om het stil bedrijf vanaf een bepaalde buitentemperatuur aan te zetten.
  5. Kies Min. buitentemp.: Als "auto" is geselecteerd bij stil bedrijf, kan je hier de buitentemperatuur instellen waaronder de warmtepomp in stil bedrijf gaat.
Let op dat de besparing van de warmtepomp achteruit kan gaan bij het inschakelen van de stille modus, omdat de warmtepomp minder vermogen heeft om het huis te verwarmen.

Hoe kan ik koelen met de Nefit Bosch Compress 3000i?

Wist je dat je Nefit Bosch Compress 3000i warmtepomp ook kan koelen? Hiermee wordt het verwarmingswater in je cv-systeem afgekoeld om de ruimte te verkoelen tijdens warme dagen. Dit werkt het beste met vloerverwarming of speciale convectorradiatoren met ventilatoren, niet met gewone radiatoren.

Belangrijk om te weten

Er zijn drie cruciale voorwaarden om succesvol te kunnen koelen met je warmtepomp:
  1. Koeling werkt alleen als je vloerverwarming of convectorradiatoren met ventilatoren hebt. Bij vloerverwarming zorgt de warmtepomp ervoor dat de vloer afkoelt, wat de hele ruimte aangenaamer koel maakt.
  2. Wanneer je de koelfunctie gebruikt, kan er condensvorming ontstaan op leidingen die niet dampdicht geïsoleerd zijn. Dit kan schade veroorzaken aan je leidingen en andere delen van je huis.
  3. Om de koelfunctie te gebruiken, moet je in het bezit zijn van de standaard thermostaat die bij de warmtepomp hoort. Voor de Nefit Bosch Compress 3000i is dit de Moduline 1010H kamerthermostaat.
Voordat je de koelfunctie activeert, is het essentieel om te controleren of je cv-leidingen dampdicht geïsoleerd zijn. Als dit niet het geval is, kan condensvorming optreden, wat kan leiden tot schade aan je leidingen en andere delen van je huis. Zorg ervoor dat je de juiste maatregelen neemt om dit te voorkomen en je systeem optimaal functioneert.

Met deze kennis ben je goed voorbereid om optimaal gebruik te maken van de koelcapaciteiten van je Nefit Bosch Compress 3000i warmtepomp. Zo geniet je niet alleen van een warm huis in de winter, maar ook van een aangenaam koel huis tijdens de warme zomermaanden.

Stappen om de koelmodus in te stellen

1. Gebruik de binnenunit display: Open het servicemenu door de menu knop rechtsboven ingedrukt te houden.
  2. Ga naar Verwarmen/koelen: Kies Zomer/Winter-omschakeling.
  3. Kies de optie 'Verwarmen/koelen': Kies hier "Automatisch Bedrijf".
  4. Kies de optie "CV-bedrijf uit": Stel de buitentemperatuur in, waarboven de verwarming niet meer aan gaat.
  5. Kies "Koelbedrijf-Uit": Stel de buitentemperatuur in, waarboven het koelen zal starten. Dit moet minstens 5 graden hoger zijn dan "CV-bedrijf uit".
  6. Ga terug naar het "Verwarmen/Koelen" menu: Selecteer "Temperatuur instellingen".
  7. Kies de optie "Koelen": Stel de temperatuur in tot waar gekoeld moet worden".
Let op dat het koelen met een warmtepomp anders is dan met een airco. Een warmtepomp koelt over het algemeen een stuk langzamer, en is alleen geschikt bij goed geïsoleerde huizen.

Hoe kan ik mijn besparing verbeteren?

Een warmtepomp is een uitstekende manier om je woning duurzamer en goedkoper te verwarmen. Wil je de maximale besparing behalen met een warmtepomp? Dan zijn er manieren om jouw Nefit Bosch Compress 3000i tot in de kleinste details te optimaliseren op basis van jouw verbruik.

Ik wil mijn stookgedrag op basis van de energie tarieven aanpassen.

De Nefit Bosch warmtepomp gebruikt de ingestelde gas- en elektraprijs om te bepalen wanneer de warmtepomp draait en wanneer deze het overlaat aan de ketel. Wanneer de temperatuur daalt, neemt de efficiëntie van de warmtepomp af. Daarom kan het financieel voordeliger zijn om over te schakelen op de gasketel. Het is belangrijk om deze instellingen zo accuraat mogelijk in te stellen, zodat ze optimaal aansluiten op jouw situatie.

Hoe stel je dit in?

Volg deze stappen om de prijsverhouding aan te passen op de binnenunit:
  1. Ga naar het servicemenu: Houdt de knop met "menu" rechtsboven ingedrukt voor minstens 5 seconden.
  2. Selecteer "Ingebruikname": Stel de instelling "Extra warmtebr. kiezen" op "Hybride" in, als dit nog niet zo is
  3. Ga terug naar het servicemenu: Gebruik hiervoor de knop met een pijl rechtsonder.
  4. Selecteer "Hybride": Hier kan de verhouding tussen de gas en elektriciteitsprijs worden ingevuld
  5. Stel de juiste verhouding in: De verhouding wordt berekend door de Elektriciteitsprijs te delen door de gasprijs, en het geheel maal 9 te doen
Bijvoorbeeld:  29 (cent per kWh) / 143 (cent per kuub gas) * 9 = 1,8

Monitoring van je energieverbruik

Met ons monitoringprogramma krijgen we inzicht in het historische gasverbruik per maand, dag en soms zelfs per kwartier. Dit stelt ons in staat om je verbruikspatronen te analyseren en je te helpen met verdere optimalisatie van je energieverbruik.

We combineren je gasverbruiksinformatie met de buitentemperatuur, waardoor we nauwkeurig kunnen observeren hoe je warmtepomp presteert onder verschillende omstandigheden. Op basis hiervan kunnen we je adviseren over verdere optimalisatie van je verwarmingssysteem, wat kan leiden tot een efficiënter energieverbruik en dus kostenbesparing.

Door je aan te melden voor Monitoring, krijg je de mogelijkheid om zelf je historische gasverbruik te bekijken. Hierdoor kun je precies zien wanneer je nog gas verbruikt, wat waardevolle informatie biedt voor het optimaliseren van je energieverbruik en het besparen op kosten.

Hoe stel ik mijn warmtepomp in op basis van mijn voorkeuren

De Nefit Bosch Compress 3000i biedt verschillende instellingen om het stookgedrag aan te passen aan je specifieke behoeften. Zo kun je bepalen bij welke temperaturen je wilt stoken met de warmtepomp en wanneer de CV-ketel het mag overnemen. Op deze manier kun je je stookgedrag afstemmen op basis van de elektraprijs, efficiëntie of jouw optimale comfort.

1. De stooklijn aanpassen

De stooklijn bepaalt hoe warm de warmtepomp het CV-water maakt om je huis te verwarmen. Als het buiten kouder is, verwarmt de warmtepomp het water meer om je huis op temperatuur te houden. Hoe lager de stooklijn staat, hoe efficiënter de warmtepomp kan draaien, maar als deze te laag staat ingesteld, zal je huis niet helemaal meer warm worden

Hoe stel je dit in?

Volg deze stappen om de stooklijn van je warmtepomp aan te passen:
  1. Gebruik de binnenunit display: Open het servicemenu door de menu knop rechtsboven ingedrukt te houden.
  2. Ga naar Verwarmen/koelen instellen: Selecteer verwarmingsgroep 1.
  3. Selecteer 'Stooklijn instellen': Pas het eindpunt en het voepunt aan op basis van jouw voorkeuren.
Als het binnen niet warm genoeg wordt: Verhoog beide instellingen met 5 graden om ervoor te zorgen dat het water meer wordt verwarmd.
Als het binnen te warm wordt: Verlaag beide instellingen met 5 graden om ervoor te zorgen dat het water minder wordt verwarmd.

De stooklijn verschilt per huis en bewoner, soms is het even zoeken wat optimaal is, maar als het eenmaal ingesteld is, hoef je er niet meer aan te komen.

2. De regelstrategie: hoe werken je warmtepomp en cv-ketel samen

Met een hybride warmtepomp kan je instellen hoe je warmtepomp en cv-ketel samenwerken om je huis te verwarmen.  Zodra de warmtepomp het huis niet snel genoeg warm krijgt, dan kan de CV-ketel aan slaan en blijft vervolgens de warmtepomp ondersteunen tot dit niet meer nodig is. Vanaf wanneer dit gebeurt, kan worden ingesteld in de warmtepomp.

Maximum CV-ketel temperatuur instellingen

Door de maximum buitentemperatuur aan te passen, waar de CV-ketel aan mag voor ruimteverwarming, kun je ervoor zorgen dat de CV-ketel minder aangaat, en je hierdoor dus gas en geld bespaart.
  1. Gebruik de binnenunit display: Open het servicemenu door de menu knop rechtsboven ingedrukt te houden.
  2. Ga naar 'Bijverwarming ingestellen': Selecteer: "Verwarming met mengklep".
  3. Selecteer Buitentemp parallelbedrijf: Kies hier de buitentemperatuur waarboven de CV-ketel niet aangaat.
Let er op dat dit ervoor kan zorgen dat het bij bepaalde temperaturen net wat te koud in huis kan worden. De CV-ketel springt boven deze instelling niet bij, als het binnen te koud is. Wat precies de instelling moet zijn, verschilt per persoon en huis. Wil je dit bespreken met onze optimalisatie experts, dan kan je een Optimalisatie Gesprek aanschaffen via: heattransformers.com/onderhoud

Vertraging overschakelen op de CV-ketel

Om het huis op temperatuur te krijgen, heeft de warmtepomp een interne timer om te bepalen of het te lang duurt voordat het huis op de gewenste temperatuur is. Hoe lang de warmtepomp de verwarming zelf probeert, voor deze over te schakelen naar de CV-ketel, kan worden ingesteld in de warmtepomp.
  1. Gebruik de binnenunit display: Open het servicemenu door de menu knop rechtsboven ingedrukt te houden.
  2. Ga naar 'Bijverwarming ingestellen': Selecteer: "Verwarming met mengklep".
  3. Ga naar 'Alg. Instel. Bijverwarming': Kies "Bijverw. vertraagd aan".
  4. Selecteer het aantal K minuten vertraging: Standaard staat deze op 300 K min
K minuten is een methode om de vertraging van de CV-ketel aan te geven. Dit is het aantal minuten dat de warmtepomp wacht met overgaan op de CV-ketel, alleen gaan de minuten sneller lopen, als het kouder in huis is. Is het bijvoorbeeld 2 graden te koud in huis, dan gaat de teller 2 keer zo snel lopen.

Hoe lang het comfortabel in huis blijft, voordat de CV-ketel wordt bijgeschakeld zal verschillen voor elke persoon. Om de besparing te verbeteren wil je deze instelling zo hoog mogelijk hebben. We zien dat veel mensen tussen de 300 K minuten en 600 K minuten hier invullen.

Wanneer zet ik de verwarmingsstand van mijn warmtepomp uit (en hoe zet ik hem weer aan)?

Het uitschakelen van de verwarmingsstand van je Nefit Bosch Compress 3000i warmtepomp kan nuttig zijn tijdens warme dagen wanneer je geen extra verwarming nodig hebt, maar wel warm tapwater wilt behouden. Dit helpt je energieverbruik te verminderen terwijl de warmtepomp efficiënt blijft werken.

Verwarmingsstand uitschakelen

1. Gebruik de binnenunit display: Open het servicemenu door de menu knop rechtsboven ingedrukt te houden.
  2. Ga naar Verwarmen/koelen instellen: Selecteer verwarmingsgroep 1.
  3. Selecteer 'CV-bedrijf uit': Kies de buitentemperatuur, waarboven de gehele ruimteverwarming niet aan mag.
Let er op dat dit ervoor kan zorgen dat het bij bepaalde temperaturen net wat te koud in huis kan worden. De CV-ketel en warmtepomp springen boven deze instelling niet bij, als het binnen te koud is. Wat precies de instelling moet zijn, verschilt per persoon en huis. Wil je dit bespreken met onze optimalisatie experts, dan kan je een Optimalisatie Gesprek aanschaffen via: heattransformers.com/onderhoud

Hoe werkt de thermostaat?

In het geval van de hybride opstelling stuurt de thermostaat niet de ketel aan, maar de warmtepomp. De warmtepomp stuurt op zijn beurt weer de ketel aan.

De thermostaat van de Nefit Hybrid Compress 3000i is de Nefit Moduline 1010H. Deze heeft een enkele draaiknop waarop de gewenste temperatuur valt in te stellen. Overige instellingen verlopen via de warmtepomp.
Nefit 1010h thermostaat

Deze 1010H thermostaat raden wij te allen tijde aan voor gebruik bij de Nefit warmtepomp. Het is ook mogelijk om een andere thermostaat aan te sluiten via een Aan/Uit-communicatie. Raadpleeg de handleiding van de betreffende thermostaat voor informatie.