Instellingen van Remeha Elga Ace

Hulp bij het instellen van de Remeha Elga Ace

Zo pas je de Remeha Elga Ace aan naar jouw wensen

Wist jij dat je de Remeha Elga Ace kunt afstemmen op jouw specifieke gebruik en wensen? Op deze pagina vind je gedetailleerde uitleg over alle beschikbare instellingen, zodat je de warmtepomp tot in de puntjes kunt aanpassen. Of je nu de stille modus wilt gebruiken, het stookgedrag wilt optimaliseren, of de warmtepomp wilt instellen om te koelen, wij bieden je stapsgewijze instructies en handige tips.

Hoe stel ik de vakantiestand in?

Wanneer je op vakantie gaat, is het een goed idee om je huis energiezuinig te verwarmen. De vakantiestand van je Remeha Elga Ace warmtepomp helpt hierbij door de temperatuur automatisch naar 16 graden Celsius te verlagen. Dit bespaart energie terwijl je weg bent en zorgt ervoor dat je huis niet te veel afkoelt. Hier zijn de stappen om de vakantiestand in te stellen:
  1. Ga naar het home-scherm: Draai de draaiknop helemaal naar links en klik één keer op de draaiknop.
  2. Selecteer 'Vakantieplanner': Gebruik de draaiknop om naar de vakantieplanner te navigeren en selecteer deze.
  3. Selecteer 'Vanaf': Kies het beginpunt van je vakantie.
  4. Vul de begin- en eindtijd in: Voer de data van je vakantie in. De temperatuur wordt automatisch ingesteld op 16 graden Celsius gedurende de vakantieperiode
Door deze eenvoudige stappen te volgen, zorg je ervoor dat je warmtepomp efficiënt blijft werken terwijl je geniet van je vakantie.

Ik wil de stille modus gebruiken, hoe doe ik dat?

De stille modus van je Remeha Elga Ace warmtepomp is ideaal voor momenten waarop je de geluidsproductie van de warmtepomp wilt verminderen, bijvoorbeeld 's nachts. In deze modus werkt de warmtepomp op een gereduceerd vermogen, wat betekent dat hij minder geluid maakt maar nog steeds je huis verwarmt.

Wat doet de stille modus?

In de stille modus werkt de warmtepomp op een lager vermogen. Dit betekent dat hij minder energie gebruikt en daardoor minder geluid maakt. Hoewel de verwarming iets minder krachtig kan zijn, blijft de temperatuur in huis meestal comfortabel, vooral als de woning goed geïsoleerd is. Mocht je merken dat het 's nachts toch kouder wordt, dan kun je de instellingen aanpassen of ervoor kiezen om de stille modus minder vaak te gebruiken.

De stille modus instellen

1. Schakel de stille modus in:
    1. Ga naar de instellingen van je warmtepomp.
    2. Zoek naar de instelling HP058.
    3. Stel HP058 in op 'Ja' om de stille modus in te schakelen.
  2. Starttijd instellen:
    1. Ga naar de instelling HP094.
    2. Stel de starttijd in voor de stille modus. De standaard starttijd is 22:00 uur, maar je kunt dit aanpassen naar je eigen voorkeur.
  3. Eindtijd instellen:
    1. Ga naar de instelling HP095.
    2. Stel de eindtijd in voor de stille modus. De standaard eindtijd is 06:00 uur, maar ook dit kun je aanpassen naar je eigen voorkeur.

Hoe kan ik koelen met de Remeha Elga Ace?

Wist je dat je Remeha Elga Ace warmtepomp ook kan koelen? Hiermee wordt het verwarmingswater in je cv-systeem afgekoeld tot ongeveer 18-20 graden. Dit werkt echter alleen met vloerverwarming of speciale convector radiatoren met ventilatoren, niet met gewone radiatoren. Als je huis geschikt is voor koeling, kan dit in de zomer voor een aangename verkoeling van 3-5 graden zorgen.

Belangrijk om te weten

Voordat je de koelfunctie activeert, zijn er enkele cruciale zaken om in gedachten te houden om schade en problemen te voorkomen:
  1. Geschikt verwarmingssysteem: Koeling werkt alleen als je vloerverwarming hebt of convectorradiatoren met ventilatoren. Bij vloerverwarming zorgt de warmtepomp ervoor dat de vloer afkoelt, wat de hele ruimte aangenaam koel maakt.
  2. Condensvorming voorkomen: Bij het koelen kan er condensvorming optreden op leidingen die niet dampdicht geïsoleerd zijn. Dit kan schade veroorzaken aan je leidingen en andere delen van je huis. Zorg ervoor dat je cv-leidingen dampdicht geïsoleerd zijn voordat je de koelfunctie gebruikt. HeatTransformers en onze partners zijn niet aansprakelijk voor schade door condensvorming als gevolg van het gebruik van de koelfunctie.
  3. Juiste thermostaat: Koelen met de Elga Ace is mogelijk in combinatie met de eTwist thermostaat en een geschikt afgiftesysteem zoals vloerverwarming of speciale convectorradiatoren.

Aanbevelingen voor gebruik

Wij raden aan om alleen te koelen met kunststof leidingen en als je verdelers hebt met RVS, koper of kunststof koppelingen die overal dampdicht geïsoleerd zijn. Als dit niet het geval is, moet je goed opletten dat er geen schade aan het leidingwerk (zoals roest) of aan je woning ontstaat door condensvorming. Indien er te veel condens ontstaat, kun je de temperatuur van het cv-water verhogen om dit te verminderen. Gevolgen van koelen met een verwarmingssysteem dat hier niet voor geschikt is, vallen buiten de garantie van HeatTransformers.

Bij de Elga Ace is het mogelijk om een vochtigheidssensor aan te schaffen, deze kost € 175 incl. btw. Als je deze na installatie wilt laten plaatsen, kost dit € 275. Voor de Remeha Elga Ace is een Remeha eTwist thermostaat nodig.

Met deze kennis ben je goed voorbereid om optimaal gebruik te maken van de koelcapaciteiten van je Remeha Elga Ace warmtepomp. Zo geniet je niet alleen van een warm huis in de winter, maar ook van een aangenaam koel huis tijdens de warme zomermaanden.

Stappen om de koelmodus in te stellen

1. Menggroep activeren:
    1. Ga naar de parameter CP020 en activeer de 'menggroep'.
  2. Configuratie voor koeling:
    1. Zet parameter AP028 op 'Actieve koeling'.
    2. Zet parameter AP015 op 'Ja' als je onder de 22 graden wilt koelen.
  3. Minimum aanvoertemperatuur instellen:
    1. Zoek parameter HP003 en vul 18 graden in als de minimum aanvoertemperatuur.
  4. Aanvoertemperatuur instellen:
    1. De aanvoertemperatuur kan gewijzigd worden via parameter CP270. Zet de gewenste temperatuur lager dan de gemeten temperatuur.

Parameters wijzigen via het display van de Elga Ace

1. Druk driemaal op de menuknop linksonder totdat het menu verspringt.
  2. Scroll naar de zoeker (vergrootglas symbool) en zoek de parameters op.
  3. Vul, indien nodig, de installateurscode 0012 in.
  4. Selecteer de parametercode en wijzig deze.
Door deze stappen te volgen, kun je genieten van een koeler huis tijdens warme zomerdagen met je Remeha Elga Ace warmtepomp. Zorg ervoor dat je alle veiligheidsmaatregelen opvolgt om schade te voorkomen.

Hoe kan ik mijn besparing verbeteren?

Een warmtepomp is een uitstekende manier om je woning duurzamer en goedkoper te verwarmen. Wil je de maximale besparing behalen met een warmtepomp? Dan zijn er manieren om jouw Remeha Elga Ace tot in de kleinste details te optimaliseren op basis van jouw verbruik.

Ik wil mijn stookgedrag op basis van de energie tarieven aanpassen.

De Elga Ace warmtepomp gebruikt de ingestelde gas- en elektraprijs om te bepalen wanneer de warmtepomp draait en wanneer deze het overlaat aan de ketel. Wanneer de temperatuur daalt, neemt de efficiëntie van de warmtepomp af. Daarom kan het financieel voordeliger zijn om over te schakelen op de gasketel. Het is belangrijk om deze instellingen zo accuraat mogelijk in te stellen, zodat ze optimaal aansluiten op jouw situatie.

Hoe stel je dit in?

Volg deze stappen om de prijsverhouding aan te passen op de binnenunit:
  1. Ga naar het menu: Druk op de knop linksonder met drie streepjes.
  2. Selecteer Installateur: Voer de installateurscode 0012 in als daarom wordt gevraagd.
  3. Selecteer Systeeminstallatie → Warmtepomp → Energiebeheer: Hier kun je de elektra prijs invoeren in centen per kWh en de gasprijs in centen per kuub gas.

Monitoring van je energieverbruik

Met het monitoringprogramma krijgen we inzicht in het historische gasverbruik per maand, dag en soms zelfs per kwartier. Dit stelt ons in staat om jouw verbruikspatronen te analyseren en je te helpen met verdere optimalisatie van je energieverbruik.

We combineren de gasverbruiksinformatie met de buitentemperatuur, waardoor we nauwkeurig kunnen observeren hoe de warmtepomp presteert onder verschillende omstandigheden. Op basis hiervan kunnen we advies uitbrengen over verdere optimalisatie van het verwarmingssysteem, wat kan leiden tot een efficiënter energieverbruik en dus kostenbesparing.

Door je aan te melden voor Monitoring, krijg je de mogelijkheid om zelf het historische gasverbruik te bekijken. Hierdoor kun je precies zien wanneer je nog gas verbruikt, wat waardevolle informatie biedt voor het optimaliseren van je energieverbruik en het besparen op kosten.

Hoe stel ik mijn warmtepomp in op basis van mijn voorkeuren?

De Remeha Elga Ace biedt verschillende instellingen om het stookgedrag aan te passen aan je specifieke behoeften. Zo kun je bepalen bij welke temperaturen je wilt stoken met de warmtepomp en wanneer de CV-ketel het mag overnemen. Op deze manier kun je je stookgedrag afstemmen op basis van de elektraprijs, efficiëntie of jouw optimale comfort.

1. De stooklijn aanpassen

De stooklijn bepaalt hoe warm de warmtepomp het CV-water maakt om je huis te verwarmen. Als het buiten kouder is, verwarmt de warmtepomp het water meer om je huis toch op temperatuur te houden.

De stooklijn aanpassen betekent de helling veranderen. De helling is een maat voor hoe sterk de watertemperatuur van je CV-systeem verandert in reactie op de buitentemperatuur. Een hogere helling betekent dat de warmtepomp het water meer opwarmt als het buiten kouder wordt. Door de helling bijvoorbeeld met 0,2 te verhogen, zal de warmtepomp het water meer verwarmen, waardoor je huis comfortabeler aanvoelt.

Hoe stel je dit in?

1. Ga naar het menu: Druk op de knop linksonder met drie streepjes.
  2. Selecteer installateur: Voer de installateurscode 0012 in als daarom wordt gevraagd.
  3. Ga naar Systeeminstallatie: Selecteer hier zone 1.
  4. Vul de helling van de stooklijn in:
    1. Verhoog de helling met 0,2 als je woning net te koud is.
    2. Verlaag de helling met 0,2 als je woning te warm wordt.
Als bovenstaande methode niet werkt, probeer dan deze alternatieve stappen:
  1. Ga naar het menu: Druk op de knop linksonder met drie streepjes.
  2. Ga naar het menu met een vergrootglas: "Zoek op Parametercode": Voer de installateurscode 0012 in als daarom wordt gevraagd.
  3. Zoek naar de parameter CP230: je komt dan direct bij de stooklijninstellingen.
  4. Vul de helling van de stooklijn in:
    1. Verhoog de helling met 0,2 als je woning net te koud is
    2. Verlaag de helling met 0,2 als je woning te warm wordt.

Onvoldoende effect?

Als het aanpassen van de stooklijn alleen niet voldoende effect heeft, kun je ook de volgende parameters aanpassen. Deze parameters helpen de warmtepomp nog beter af te stemmen op jouw verwarmingssysteem.
  1. Ga naar het menu: Druk op de knop linksonder met drie streepjes.
  2. Ga naar het menu met een vergrootglas: "Zoek op Parametercode": Voer de installateurscode 0012 in als daarom wordt gevraagd.
  3. Zoek naar de parameter CP210: Verhoog deze instellingen met 5.
  4. Zoek naar de parameter CP220: Verhoog deze instellingen met 5.

2. De regelstrategie: hoe werken je warmtepomp en cv-ketel samen

Met een hybride warmtepomp kan je instellen hoe je warmtepomp en cv-ketel samenwerken om je huis te verwarmen.  Zodra de warmtepomp het huis niet snel genoeg warm krijgt, dan kan de CV-ketel aan slaan en blijft vervolgens de warmtepomp ondersteunen tot dit niet meer nodig is. Vanaf wanneer dit gebeurt, kan worden ingesteld in de warmtepomp.

Maximum CV-ketel temperatuur instellingen

Door de maximum buitentemperatuur aan te passen, waar de CV-ketel aan mag voor ruimteverwarming, kun je ervoor zorgen dat de CV-ketel minder aangaat, en je hierdoor dus gas en geld bespaart.
  1. Ga naar het menu: Druk op de knop linksonder met drie streepjes.
  2. Ga naar het menu met een vergrootglas: "Zoek op Parametercode": Voer de installateurscode 0012 in als daarom wordt gevraagd.
  3. Zoek naar de parameter HP000: Stel de buitentemperatuur waarboven de CV-ketel niet aan mag voor ruimteverwarming in.
Let er op dat dit ervoor kan zorgen dat het bij bepaalde temperaturen net wat te koud in huis kan worden. De CV-ketel sprint boven deze instelling niet bij, als het binnen te koud is. Wat precies de instelling moet zijn, verschilt per persoon en huis. Wil je dit bespreken met onze optimalisatie experts, dan kan je een Optimalisatie Gesprek aanschaffen via: heattransformers.com/onderhoud

Vertraging overschakelen op de CV-ketel

Om het huis op temperatuur te krijgen, heeft de warmtepomp een interne timer om te bepalen of het te lang duurt voordat het huis op de gewenste temperatuur is. Hoe lang de warmtepomp de verwarming zelf probeert, voor deze over te schakelen naar de CV-ketel, kan worden ingesteld in de warmtepomp.
  1. Ga naar het menu: Druk op de knop linksonder met drie streepjes.
  2. Ga naar het menu met een vergrootglas: "Zoek op Parametercode": Voer de installateurscode 0012 in als daarom wordt gevraagd.
  3. Zoek naar de parameter HP030: Stel in hoe lang de warmtepomp de verwarming mag proberen, voordat de CV-ketel wordt bijgeschakeld.
Hoe lang het comfortabel in huis blijft, voordat de CV-ketel wordt bijgeschakeld zal verschillen voor elke persoon. De Elga Ace is standaard erg conservatief ingesteld, en zal snel overschakelen naar de CV-ketel. Om de besparing te verbeteren wil je deze instelling zo hoog mogelijk hebben. We zien dat veel mensen tussen de 30 minuten en 120 minuten hier invullen.

3. Aanpassingen op basis van seizoenswisselingen

Door de manier waarop de warmtepomp reageert op de buitentemperatuur en seizoensveranderingen aan te passen, kun je voorkomen dat de warmtepomp onnodig energie verbruikt om te verwarmen.

Temperatuur Zomerbedrijf

Met deze instelling kun je bepalen bij welke buitentemperatuur de ruimteverwarming wordt uitgeschakeld. Dit helpt om energie te besparen wanneer het buiten warmer is. Stel dat je de warmtepomp instelt op 18°C, dan stopt de verwarming wanneer de buitentemperatuur boven de 18°C is.
  1. Ga naar het menu: Druk op de knop linksonder met drie streepjes.
  2. Ga naar het menu met een vergrootglas: "Zoek op Parametercode": Voer de installateurscode 0012 in als daarom wordt gevraagd.
  3. Zoek naar de parameter AP073: Stel de buitentemperatuur waarboven de ruimteverwarming niet meer aan zal gaan in.

Geforceerd Zomerbedrijf

Met deze instelling kun je de zomermodus direct uitschakelen, als je bijvoorbeeld een tijd weggaat, en weet dat de verwarming niet nodig is. Dit helpt om energie te besparen wanneer het buiten warmer is.
  1. Ga naar het menu: Druk op de knop linksonder met drie streepjes.
  2. Ga naar het menu met een vergrootglas: "Zoek op Parametercode": Voer de installateurscode 0012 in als daarom wordt gevraagd.
  3. Zoek naar de parameter AP074: Zet de zomer modus aan om de verwarming te stoppen
Vergeet niet om de Zomermodus ook weer uit te zetten, als je weer thuis bent.

Wanneer zet ik de verwarmingsstand van mijn warmtepomp uit (en hoe zet ik hem weer aan)?

Het uitschakelen van de verwarmingsstand van de warmtepomp kan nuttig zijn in situaties waarin je geen behoefte hebt aan extra verwarming, bijvoorbeeld tijdens warme dagen in de zomer. Dit helpt je energieverbruik te verminderen terwijl je toch warm tapwater beschikbaar houdt.

Verwarmingsstand uitschakelen

De warmtepomp regelt automatisch de verwarming op basis van de buitentemperatuur. Als je de verwarming wilt uitschakelen, terwijl warm tapwater beschikbaar blijft, volg dan deze stappen:
  1. Draai de draaiknop op het startscherm helemaal naar links en klik één keer op de draaiknop.
  2. Selecteer 'Centrale verwarming'.
  3. Kies 'Uit'.
Let op: Schakel de warmtepomp zelf niet uit. Dit kan de werking van het systeem beïnvloeden. Vergeet niet om deze functie weer in te schakelen wanneer het stookseizoen begint. Zet bijvoorbeeld een herinnering in je agenda tegen eind september.

Verwarmingsstand inschakelen

Het inschakelen van het systeem gaat als volgt:
  1. Schakel de groep in de meterkast in.
  2. Steek de stekker van de warmtepomp en ketel in het stopcontact.
  3. Controleer de thermostaat: zorg ervoor dat de thermostaat actief is en reageert.
Als de warmtepomp is ingeschakeld en de thermostaat correct is aangesloten, wordt het symbool van een huisje met een radiator continu weergegeven.

Wanneer de thermostaat warmte vraagt, zal het huisje knipperen en zal het symbool van de compressor worden weergegeven, wat aangeeft dat de warmtepomp actief is.

Hoe werkt de thermostaat?

De Remeha Elga Ace wordt standaard geleverd met de Remeha eTwist thermostaat, die ook een bijbehorende app* heeft die je kunt downloaden in de App Store of de PlayStore.

De eTwist thermostaat is ontworpen voor gemakkelijke bediening, met een grote draaiknop en twee toetsen: de bovenste toets fungeert als selectietoets, terwijl de onderste toets de Home-toets is. Wanneer je een toets langer indrukt, activeert dit een andere functie dan wanneer je de toets kort indrukt.

Raadpleeg de handleiding van de eTwist voor een gedetailleerde uitleg van de functies van de verschillende toetsen.

Instructiefilmpjes voor de eTwist thermostaat zijn beschikbaar om je te helpen bij de installatie en het gebruik ervan.

Hoewel de eTwist thermostaat wordt aanbevolen voor gebruik met de Elga Ace warmtepomp, is het ook mogelijk om een andere thermostaat aan te sluiten via een Aan/Uit communicatie. Raadpleeg de handleiding van de betreffende thermostaat voor meer informatie hierover.

*Let op: De eerder genoemde Remeha app is geen product van HeatTransformers. Dit is een service die Remeha aanbiedt voor een alternatieve aansturing van de warmtepomp. Hoewel het gebruik ervan niet door ons wordt gestimuleerd, ben je vrij om deze te gebruiken indien gewenst. Houd er rekening mee dat wij geen ondersteuning kunnen bieden voor vragen of handelingen met betrekking tot deze app. Voor hulp bij het gebruik ervan, verwijzen we je door naar Remeha.