Instellingen Vaillant aroTHERM plus

Instellingen Vaillant aroTHERM plus

Hulp bij het instellen van de Vaillant aroTHERM plus

Zo pas je de Nefit Vaillant aroTHERM plus aan naar jouw wensen

Wist jij dat je de Vaillant aroTHERM plus kunt afstemmen op jouw specifieke gebruik en wensen? Op deze pagina vind je gedetailleerde uitleg over alle beschikbare instellingen, zodat je de warmtepomp tot in de puntjes kunt aanpassen. Of je nu de stille modus wilt gebruiken, het stookgedrag wilt optimaliseren, of de warmtepomp wilt instellen om te koelen, wij bieden je stapsgewijze instructies en handige tips.

Hoe stel ik de vakantiestand in?

De vakantiestand verlaagt de temperatuur van je verwarmingssysteem. Dit helpt energie te besparen omdat de warmtepomp de verwarming van het huis niet meer hoeft te doen. Bij terugkomst wordt de normale werking hervat, zodat je huis snel weer comfortabel warm is. 

Volg deze stappen om de vakantiestand in te stellen:
  1. Ga naar het hoofdmenu: Gebruik de middelste knop met drie strepen op de vaillant module.
  2. Navigeer naar 'Regeling': Gebruik de knop met het vinkje rechts.
  3. Selecteer 'Afwezigheid': Kies de optie 'Alle'.
  4. Stel de start- en einddatum in: Voer de datum in waarop je afwezig zult zijn en de datum waarop je terugkomt.

Ik wil de stille modus gebruiken, hoe doe ik dat?

De stille modus van je Vaillant aroTHERM plus warmtepomp verlaagt het geluidsniveau van de buitenunit, wat vooral handig is voor gebruik 's nachts of in situaties waarin je geluidsoverlast wilt minimaliseren. Deze modus werkt door het toerental van de compressor te verlagen, wat resulteert in minder geluid. Hoewel de verwarming iets minder krachtig kan zijn, blijft de temperatuur in huis meestal comfortabel, vooral als de woning goed geïsoleerd is. Mocht je merken dat het 's nachts toch kouder wordt, dan kun je de instellingen aanpassen of ervoor kiezen om de stille modus minder vaak te gebruiken.

De stille modus instellen

  1. Ga naar het hoofdmenu: Gebruik de middelste knop met drie strepen op de vaillant module.
  2. Navigeer naar 'Instellingen': Gebruik de knop met het vinkje rechts.
  3. Selecteer 'Installateurniveau': Gebruik de toegangscode: "00"
  4. Selecteer "Installatieconfiguratie": Kies "Circuit 1"
  5. Selecteer "Nachtmodus": Kies Eco voor stille modus, of normaal voor reguliere modus
Standaard staat de Vaillant aroTHERM Plus op de Eco stand, waardoor de verwarmingsfunctie standaard wordt uitgeschakeld tijdens de nacht. Alleen als het langer dan 4 uur, onder de 4 graden buiten is, zal de verwarming weer regulier aangaan.

Hoe kan ik mijn besparing verbeteren?

Een warmtepomp is een uitstekende manier om je woning duurzamer en goedkoper te verwarmen. Wil je de maximale besparing behalen met een warmtepomp? Dan zijn er manieren om jouw Vaillant aroTHERM plus tot in de kleinste details te optimaliseren op basis van jouw verbruik.

Ik wil mijn stookgedrag op basis van de energie tarieven aanpassen.

De Vaillant aroTHERM Plus warmtepomp gebruikt de ingestelde gas- en elektraprijs om te bepalen wanneer de warmtepomp draait en wanneer deze het overlaat aan de ketel. Wanneer de temperatuur daalt, neemt de efficiëntie van de warmtepomp af. Daarom kan het financieel voordeliger zijn om over te schakelen op de gasketel. Het is belangrijk om deze instellingen zo accuraat mogelijk in te stellen, zodat ze optimaal aansluiten op jouw situatie.

Hoe stel je dit in?

Volg deze stappen om de prijsverhouding aan te passen op de warmtepomp module:
  1. Ga naar "Instellingen": Gebruik de knop midden onder met de drie strepen om het menu in te komen.
  2. Selecteer "Installateurniveau": Gebruik hier de toegangscode "00"
  3. Selecteer "Installatieconfiguratie": Selecteer in dit menu: "Installatie".
  4. Selecteer "Hybride manager": Kies hier "triVAl"
  5. Ga terug naar het "Instellingen" menu: Gebruik hiervoor de pijl knop linksonder
  6. Selecteer "Tarieven": Hier kunnen de tarieven voor energie worden ingevuld
  7. Selecteer "Tarief bijverwarming": Vul hier het gastarief per kWh in centen in. Dit is de gasprijs per kuub, gedeeld door 10
  8. Selecteer "Hoogtarief" en "Laagtarief": Vul hier het hoog en laag tarief van de elektriciteit in. Tegenwoordig zijn deze nagenoeg hetzelfde
Bijvoorbeeld: 143 (cent per kuub gas) / 10 = 14 (cent per kWh), Hoog en Laagtarief elektriciteit: 29 (cent per kWh)

Monitoring van je energieverbruik

Met ons monitoringprogramma krijgen we inzicht in het historische gasverbruik per maand, dag en soms zelfs per kwartier. Dit stelt ons in staat om je verbruikspatronen te analyseren en je te helpen met verdere optimalisatie van je energieverbruik.

We combineren je gasverbruiksinformatie met de buitentemperatuur, waardoor we nauwkeurig kunnen observeren hoe je warmtepomp presteert onder verschillende omstandigheden. Op basis hiervan kunnen we je adviseren over verdere optimalisatie van je verwarmingssysteem, wat kan leiden tot een efficiënter energieverbruik en dus kostenbesparing.

Door je aan te melden voor Monitoring, krijg je de mogelijkheid om zelf je historische gasverbruik te bekijken. Hierdoor kun je precies zien wanneer je nog gas verbruikt, wat waardevolle informatie biedt voor het optimaliseren van je energieverbruik en het besparen op kosten.


Hoe stel ik mijn warmtepomp in op basis van mijn voorkeuren?

De Vaillant aroTHERM plus biedt verschillende instellingen om het stookgedrag aan te passen aan je specifieke behoeften. Zo kun je bepalen bij welke temperaturen je wilt stoken met de warmtepomp en wanneer de CV-ketel het mag overnemen. Op deze manier kun je je stookgedrag afstemmen op basis van de elektraprijs, efficiëntie of jouw optimale comfort.

1. De stooklijn aanpassen

De stooklijn bepaalt hoe warm de warmtepomp het CV-water maakt om je huis te verwarmen. Als het buiten kouder is, verwarmt de warmtepomp het water meer om je huis op temperatuur te houden. Hoe lager de stooklijn staat, hoe efficiënter de warmtepomp kan draaien, maar als deze te laag staat ingesteld, zal je huis niet helemaal meer warm worden

Hoe stel je dit in?

Volg deze stappen om de stooklijn op de Vaillant aroTHERM plus warmtepomp aan te passen:
  1. Ga naar het hoofdmenu: Gebruik de middelste knop met drie strepen op de vaillant module.
  2. Navigeer naar 'Instellingen': Gebruik de knop met het vinkje rechts..
  3. Selecteer 'Installateurniveau': Gebruik de toegangscode: "00".
  4. Selecteer "Installatieconfiguratie": Kies "Installatie"
  5. Selecteer "Adaptieve Stooklijn": Kies "gedeact.:"
  6. Ga terug naar het "Installatie Configuratie" menu: Kies "Circuit 1:"
  7. Selecteer "Stooklijn": Verhoog of verlaag de stooklijn helling"
Als het binnen niet warm genoeg wordt: Verhoog de stooklijn met 0,2 om ervoor te zorgen dat het water meer wordt verwarmd."
Als het binnen te warm wordt: Verlaag de stooklijn met 0,2 om ervoor te zorgen dat het water minder wordt verwarmd."

De stooklijn verschilt per huis en bewoner, soms is het even zoeken wat optimaal is, maar als het eenmaal ingesteld is, hoef je er niet meer aan te komen.

2. De regelstrategie: hoe werken je warmtepomp en cv-ketel samen

Met een hybride warmtepomp kan je instellen hoe je warmtepomp en cv-ketel samenwerken om je huis te verwarmen. Zodra de warmtepomp het huis niet snel genoeg warm krijgt, dan kan de CV-ketel aan slaan en blijft vervolgens de warmtepomp ondersteunen tot dit niet meer nodig is. Vanaf wanneer dit gebeurt, kan worden ingesteld in de warmtepomp.

Maximum CV-ketel temperatuur instellingen

Door de maximum buitentemperatuur aan te passen, waar de CV-ketel aan mag voor ruimteverwarming, kun je ervoor zorgen dat de CV-ketel minder aangaat, en je hierdoor dus gas en geld bespaart. Deze instelling kan alleen worden gedaan, als het regelen op Energie Tarieven is uitgeschakeld.
  1. Ga naar het hoofdmenu: Gebruik de middelste knop met drie strepen op de vaillant module.
  2. Navigeer naar 'Instellingen': Gebruik de knop met het vinkje rechts.
  3. Selecteer 'Installateurniveau': Gebruik de toegangscode: "00".
  4. Selecteer "Installatieconfiguratie": Kies "Installatie"
  5. Selecteer "Hybride Manager": Kies "Bivalentiep.:"
  6. Selecteer "Bivalentiepunt verwarmen": Stel de temperatuur in waarboven de CV-ketel voor ruimteverwarming niet meer aan mag
Let er op dat dit ervoor kan zorgen dat het bij bepaalde temperaturen net wat te koud in huis kan worden. De CV-ketel springt boven deze instelling niet bij, als het binnen te koud is. Wat precies de instelling moet zijn, verschilt per persoon en huis. Wil je dit bespreken met onze optimalisatie experts, dan kan je een Optimalisatie Gesprek aanschaffen via: heattransformers.com/onderhoud.

Maximum temperatuur voor ruimteverwarming

De maximale buitentemperatuur waarboven de ruimteverwarming volledig wordt uitgeschakeld kan worden ingesteld. Als het buiten warm genoeg is, dat met de zon instraling het voldoende warm wordt, kan de volledige ruimteverwarming worden uitgeschakeld. Dit zorgt ervoor dat de CV-ketel en warmtepomp niet onnodig aan gaan.

Hoe stel je de maximumtemperatuur in?

  1. Ga naar het hoofdmenu: Gebruik de middelste knop met drie strepen op de vaillant module.
  2. Navigeer naar 'Instellingen': Gebruik de knop met het vinkje rechts..
  3. Selecteer 'Installateurniveau': Gebruik de toegangscode: "00".
  4. Selecteer "Installatie Configuratie" menu: Kies "Circuit 1:"
  5. Selecteer "BT-uitschakelgrens": Kies de buitentemperatuur, waarboven de gehele ruimteverwarming niet aan mag
Let er op dat dit ervoor kan zorgen dat het bij bepaalde temperaturen net wat te koud in huis kan worden. De CV-ketel en warmtepomp springen boven deze instelling niet bij, als het binnen te koud is. Wat precies de instelling moet zijn, verschilt per persoon en huis. Wil je dit bespreken met onze optimalisatie experts, dan kan je een Optimalisatie Gesprek aanschaffen via: heattransformers.com/onderhoud.

De thermostaat van de Vaillant aroTHERM plus

Vaillant sensoCOMFORT VRC 720
De thermostaat van de Vaillant is de sensoCOMFORT VRC 720. Dit is zowel de thermostaat als de regelmodule voor de gehele installatie.


    • Related Articles

    • Documentatie van Vaillant aroTHERM plus

      Hieronder vind je links naar handige webpagina’s of documenten van de Vaillant aroTHERM plus.
    • Zorg en ondersteuning bij de Vaillant aroTHERM plus

      Zo los je problemen met de Vaillant aroTHERM plus op Ontdek op onze ondersteuningspagina stapsgewijze instructies en handige tips om problemen met je Vaillant aroTHERM plus warmtepomp op te lossen. Vind antwoorden op veelgestelde vragen en zorg ...
    • Instellingen van Daikin Altherma 3

      Hulp bij het instellen van de Daikin Altherma 3 Zo pas je de Daikin Altherma 3 aan naar jouw wensen Wist jij dat je de Daikin Altherma 3 kunt afstemmen op jouw specifieke gebruik en wensen? Op deze pagina vind je gedetailleerde uitleg over alle ...
    • Hoe kan ik mijn besparing verbeteren?

      Je kunt je besparing verbeteren door de instellingen van de warmtepomp aan te passen aan jouw specifieke situatie. Via de volgende links vind je enkele tips gericht op jouw warmtepomp: Remeha Elga Ace instellingen Intergas Xtend instellingen Daikin ...
    • Instellingen van Midea Monobloc

      Hulp bij het instellen van de Midea Monobloc 6 Zo pas je de Midea Monobloc 6 aan naar jouw wensen Wist jij dat je de Midea Monobloc 6 kunt afstemmen op jouw specifieke gebruik en wensen? Op deze pagina vind je gedetailleerde uitleg over alle ...