Instellingen van Daikin Altherma 3

Hulp bij het instellen van de Daikin Altherma 3

Zo pas je de Daikin Altherma 3 aan naar jouw wensen

Wist jij dat je de Daikin Altherma 3 kunt afstemmen op jouw specifieke gebruik en wensen? Op deze pagina vind je gedetailleerde uitleg over alle beschikbare instellingen, zodat je de warmtepomp tot in de puntjes kunt aanpassen. Of je nu de stille modus wilt gebruiken, het stookgedrag wilt optimaliseren, of de warmtepomp wilt instellen om te koelen, wij bieden je stapsgewijze instructies en handige tips.

Hoe stel ik de vakantiestand in?

Wanneer je op vakantie gaat, is het een goed idee om je huis energiezuinig te verwarmen. De vakantiestand van je Daikin Altherma 3 warmtepomp helpt hierbij door de verwarming uit te schakelen.

Hier zijn de stappen om de vakantiestand in te stellen:
  1. Ga naar het menu: Gebruik de knoppen op de binnenunit.
  2. Selecteer "Gebruikerinstellingen": Doe dit door aan de knop te draaien en in te drukken
  3. Selecteer "Vakantie": Kies "Activatie".
  4. Vul de start- en einddatum van je vakantie in: Doe dit in de "Van" en "Tot" menu's
Door deze eenvoudige stappen te volgen, verbruik je niet overbodig energie. Raadpleeg altijd de gebruikershandleiding van je specifieke model voor gedetailleerde instructies.

Ik wil de stille modus gebruiken, hoe doe ik dat?

De stille modus is ideaal voor momenten waarop je de geluidsproductie van de warmtepomp wilt verminderen, bijvoorbeeld 's nachts. In deze modus werkt de warmtepomp op een gereduceerd vermogen, wat betekent dat hij minder geluid maakt maar nog steeds je huis verwarmt.

Wat doet de stille modus?

In de stille modus werkt de Daikin Altherma 3 op een lager vermogen, wat betekent dat hij minder energie gebruikt en daardoor minder geluid maakt. Dit kan vooral handig zijn tijdens de nacht om geluidsoverlast te minimaliseren.

Volg deze stappen om de stille modus aan te zetten op de binnenunit:
  1. Ga naar het menu: Gebruik de knoppen op de binnenunit.
  2. Selecteer "Gebruikerinstellingen": Doe dit door aan de knop te draaien en in te drukken
  3. Selecteer "Stil": Kies "Activatie".
  4. Selecteer "Niveau": Kies hier "Stil"
Raadpleeg altijd de gebruikershandleiding van je specifieke model voor gedetailleerde instructies en om ervoor te zorgen dat de stappen correct worden uitgevoerd.

Hoe kan ik mijn besparing verbeteren?

Een warmtepomp is een uitstekende manier om je woning duurzamer en goedkoper te verwarmen. Wil je de maximale besparing behalen met een warmtepomp? Dan zijn er manieren om de Daikin Altherma 3 tot in de kleinste details te optimaliseren op basis van jouw verbruik.

Ik wil mijn stookgedrag op basis van de elektraprijs aanpassen.

Wil je de maximale besparing behalen met je Daikin Altherma 3 warmtepomp? Dan kun je het stookgedrag optimaliseren op basis van de elektriciteitsprijs. De warmtepomp gebruikt de ingestelde gas- en elektriciteitsprijs om te bepalen wanneer hij moet draaien en wanneer de ketel moet overnemen. Dit kan financieel voordeliger zijn, vooral als de elektriciteitsprijzen fluctueren.

Hoe stel je dit in?

Volg deze stappen om de prijsverhouding aan te passen op de binnenunit:
  1. Ga naar het menu: Gebruik de knoppen op de binnenunit.
  2. Selecteer "Gebruikerinstellingen": Doe dit door aan de knop te draaien en in te drukken
  3. Selecteer "Elektriciteitsprijs": Vul hier het "Hoog" tarief in met de elektriciteitsprijs per kWh in centen (bijvoorbeeld: 29).
  4. Ga terug naar het "Gebruikerinstellingen" menu: Kies hier "Gasprijs"
  5. Vul het gastarief in: Vul hier het gastarief per kWh in centen in. Dit is de gasprijs per kuub, gedeeld door 10 (bijvoorbeeld: 143 cent per kuub / 10 = 14,3)
Raadpleeg altijd de handleiding voor gedetailleerde instructies en zorg ervoor dat de instellingen optimaal zijn afgestemd op jouw situatie.

Monitoring van je energieverbruik

Met ons monitoringprogramma krijgen we inzicht in het historische gasverbruik per maand, dag en zelfs per kwartier. Dit stelt ons in staat om je verbruikspatronen te analyseren en je te helpen met verdere optimalisatie van je energieverbruik.

We combineren je gasverbruiksinformatie met de buitentemperatuur, waardoor we nauwkeurig kunnen observeren hoe je warmtepomp presteert onder verschillende omstandigheden. Op basis hiervan kunnen we je adviseren over verdere optimalisatie van je verwarmingssysteem, wat kan leiden tot een efficiënter energieverbruik en dus kostenbesparing.

Door je aan te melden voor Monitoring, krijg je de mogelijkheid om zelf je historische gasverbruik te bekijken. Hierdoor kun je precies zien wanneer je nog gas verbruikt, wat waardevolle informatie biedt voor het optimaliseren van je energieverbruik en het besparen op kosten.

Hoe stel ik mijn warmtepomp in op basis van mijn voorkeuren?

De Daikin Altherma 3 biedt verschillende instellingen om het stookgedrag aan te passen aan je specifieke behoeften. Zo kun je bepalen bij welke temperaturen je wilt stoken met de warmtepomp en wanneer de CV-ketel het mag overnemen. Op deze manier kun je je stookgedrag afstemmen op basis van de elektraprijs, efficiëntie of jouw optimale comfort.

1. De stooklijn aanpassen

De stooklijn van je Daikin Altherma 3 warmtepomp bepaalt hoe warm het CV-water wordt om je huis te verwarmen. Wanneer het buiten kouder wordt, verhoogt de warmtepomp de watertemperatuur om je huis op de gewenste temperatuur te houden.

Destooklijn aanpassen betekent de watertemperatuur afstemmen op de buitentemperatuur. Een hoger voet en eindpunt zorgt ervoor dat de warmtepomp het water meer opwarmt als het kouder is, wat je huis comfortabeler maakt.

Hoe stel je dit in?

Volg deze stappen om de stooklijn van je warmtepomp aan te passen:
  1. Ga naar het menu: Gebruik de knoppen op de binnenunit.
  2. Selecteer "Hoofdzone": Doe dit door aan de knop te draaien en in te drukken
  3. Selecteer 'Stooklijn verwarming': Pas het eindpunt en het voepunt aan op basis van jouw voorkeuren.
Als het binnen niet warm genoeg wordt: Verhoog beide instellingen met 5 graden om ervoor te zorgen dat het water meer wordt verwarmd.
Als het binnen te warm wordt: Verlaag beide instellingen met 5 graden om ervoor te zorgen dat het water minder wordt verwarmd.

De stooklijn verschilt per huis en bewoner, soms is het even zoeken wat optimaal is, maar als het eenmaal ingesteld is, hoef je er niet meer aan te komen.

2. De regelstrategie: hoe werken je warmtepomp en cv-ketel samen

De regelstrategie bepaalt hoe je warmtepomp en cv-ketel samenwerken om je huis te verwarmen. De CV-ketel slaat op het moment aan wanneer de warmtepomp de verwarming niet meer geheel alleen haalt en blijft vervolgens de warmtepomp ondersteunen tot dit niet meer nodig is.

Maximum CV-ketel temperatuur instellingen

Door de maximum buitentemperatuur aan te passen, waar de CV-ketel aan mag voor ruimteverwarming, kun je ervoor zorgen dat de CV-ketel minder aangaat, en je hierdoor dus gas en geld bespaart.

Hoe stel je dit in?

Volg deze stappen om de stooklijn van je warmtepomp aan te passen:
  1. Ga naar het menu: Gebruik de linker draaiknop op de binnenunit.
  2. Selecteer "Gebruikersprofiel": Voer de Installateurs toegangcode in: 5678
  3. Ga terug naar het menu: Selecteer "Installateurs instellingen".
  4. Selecteer 'Back-up verwarming': Kies "Evenwichtstemperatuur".
  5. Stel de "evenwichtstemperatuur" in: Stel de buitentemperatuur waarboven de CV-ketel niet aan mag voor ruimteverwarming in.
Let er op dat dit ervoor kan zorgen dat het bij bepaalde temperaturen net wat te koud in huis kan worden. De CV-ketel springt boven deze instelling niet bij, als het binnen te koud is. Wat precies de instelling moet zijn, verschilt per persoon en huis. Wil je dit bespreken met onze optimalisatie experts, dan kan je een Optimalisatie Gesprek aanschaffen via: heattransformers.com/onderhoud.

Wanneer zet ik de verwarmingsstand van mijn warmtepomp uit (en hoe zet ik hem weer aan)?

De warmtepomp regelt automatisch de verwarming op basis van de buitentemperatuur. Als je de verwarming wilt uitschakelen, terwijl warm tapwater beschikbaar blijft, volg dan deze stappen:

Verwarmingsstand uitschakelen

1. Gebruik de knoppen op de thermostaat om het hoofdmenu te openen.
  2. Ga naar de instellingen voor bedrijfsmodi: Zoek naar de optie 'Centrale verwarming' of 'Heating'.
  3. Selecteer 'Uit' of 'Off': Schakel de verwarmingsstand uit door deze optie te selecteren.
  4. Bevestig de instellingen en sla de wijzigingen op.
Volg dezelfde stappen om de verwarmingsstand weer in te schakelen.

Raadpleeg altijd de gebruikershandleiding van jouw specifieke model voor gedetailleerde instructies en om ervoor te zorgen dat de instellingen correct worden toegepast.

Let op: Schakel de warmtepomp zelf niet uit. Dit kan de werking van het systeem beïnvloeden. Vergeet niet om deze functie weer in te schakelen wanneer het stookseizoen begint. Zet bijvoorbeeld een herinnering in je agenda tegen eind september.

De thermostaat van de Daikin Altherma 3

De thermostaat van de Daikin Altherma 3 is standaard de Daikin Madoka. Deze thermostaat heeft ook een app, te downloaden in de App Store of de PlayStore. Hiermee kunnen gemakkelijk uitgebreide instellingen worden gedaan.

De Madoka is makkelijk te bedienen via het scherm met drie toetsen: een plus ( + ), een min ( - ) en een menuknop ( o ).
Daikin Madoka thermostaat
  1. ON/OFF
  2. Enter / activate / set
  3. Cycle / adjust: naar links / een instelling veranderen
  4. Cycle / adjust: naar rechts / een instelling veranderen
De precieze functie van de verschillende toetsen toetsen valt te lezen in de handleiding van de Madoka.

Instructiefilmpjes van de Madoka zijn hier beschikbaar.

Deze Madoka thermostaat raden wij ten zeerste aan voor gebruik bij de Altherma 3 warmtepomp.