Instellingen van Midea Monobloc

Hulp bij het instellen van de Midea Monobloc 6

Zo pas je de Midea Monobloc 6 aan naar jouw wensen

Wist jij dat je de Midea Monobloc 6 kunt afstemmen op jouw specifieke gebruik en wensen? Op deze pagina vind je gedetailleerde uitleg over alle beschikbare instellingen, zodat je de warmtepomp tot in de puntjes kunt aanpassen. Of je nu de stille modus wilt gebruiken, het stookgedrag wilt optimaliseren, of de warmtepomp wilt instellen om te koelen, wij bieden je stapsgewijze instructies en handige tips.

Hoe stel ik de vakantiestand in?

Wanneer je op vakantie gaat, is het belangrijk om je huis efficiënt en energiezuinig te verwarmen. De Midea Monobloc 6 warmtepomp biedt een vakantiestand die je helpt energie te besparen terwijl je afwezig bent. Dit zorgt ervoor dat je huis op een constante temperatuur blijft zonder onnodig energieverbruik. Volg deze eenvoudige stappen om de vakantiestand in te stellen:
  1. Als er een slot naast de datum links boven staat: Houdt de knop met een slot rechtsonder ingedrukt voor 5 seconden, om het scherm te ontgrendelen
  2. Ga naar het menu: Gebruik de knop linksboven.
  3. Selecteer "Opties": Selecteer in dit menu: "Vakanti Weg".
  4. Selecteer "Huidige status": Zet deze op "AAN" en druk op enter (de knop in het midden)
  5. Stel de datum van je vakantie in: Gebruik de "Van" en "Tot" menu's
Door deze stappen te volgen, zal je warmtepomp niet onnodig aangaan als jij van je vakantie geniet. Daarnaast wordt de verwarming automatisch weer gestart als je terug bent.

Ik wil de stille modus gebruiken, hoe doe ik dat?

Voor momenten waarop je de geluidsproductie van je warmtepomp wilt verminderen, bijvoorbeeld 's nachts, biedt de Midea Monobloc 6 een stille modus. In deze modus werkt de warmtepomp op een gereduceerd vermogen, wat betekent dat hij minder geluid maakt terwijl hij nog steeds je huis verwarmt.

1. Als er een slot naast de datum links boven staat: Houdt de knop met een slot rechtsonder ingedrukt voor 5 seconden, om het scherm te ontgrendelen
  2. Ga naar het menu: Gebruik de knop linksboven.
  3. Selecteer "Opties": Selecteer in dit menu: "Stil Modus".
  4. Selecteer "Huidige status": Zet deze op "AAN" en druk op enter (de knop in het midden)
  5. Stel niveau van de stille modus in: Niveau 2 is stiller dan niveau 1
  6. Stel de tijd van de stille modus in: Als je de stille modus alleen wilt gebruiken in de avond, kan je hier de avond uren instellen
Let op dat het verwarmingsvermogen, en dus ook de besparing van je warmtepomp kan dalen als je de stille modus instelt.

Hoe kan ik mijn besparing verbeteren?

Een warmtepomp is een uitstekende manier om je woning duurzamer en goedkoper te verwarmen. Wil je de maximale besparing behalen met een warmtepomp? Dan zijn er manieren om jouw Midea Monobloc tot in de kleinste details te optimaliseren op basis van jouw verbruik.

Ik wil mijn stookgedrag op basis van de energie tarieven aanpassen.

Bij de meeste hybride warmtepompen kan je de energie tarieven aanpassen.  De hybride warmtepomp gebruikt dan de ingestelde gas- en elektraprijs om te bepalen wanneer de warmtepomp draait en wanneer deze het overlaat aan de ketel. Wanneer de temperatuur daalt, neemt de efficiëntie van de warmtepomp af. Daarom kan het financieel voordeliger zijn om over te schakelen op de gasketel.

Helaas is dit niet direct mogelijk met de Midea warmtepomp. Wat hetzelfde effect heeft, is om de “bivalente temperatuur” van de warmtepomp in te stellen. Dit is de buitentemperatuur waaronder de warmtepomp niet meer aangaat, omdat de efficiëntie te laag is. De bivalente temperatuur kies je nog steeds op basis van de energie tarieven, maar er zit een omrekenstap tussen.

Hoe stel je dit in?

Volg deze stappen om de bivalente temperatuur aan te passen:
  1. Als er een slot naast de datum links boven staat: Houdt de knop met een slot rechtsonder ingedrukt voor 5 seconden, om het scherm te ontgrendelen
  2. Ga naar het menu: Gebruik de knop linksboven.
  3. Selecteer "Voor Onderhoudsmonteur": Gebruik het pijltje naar beneden 8 keer om daar te komen.
  4. Vul het installateurs wachtwoord in: De code is: 234
  5. Selecteer "warmtemodus instellingen": Kies "T4Min"
  6. Stel de bivalente temperatuur in: Dit is de buitentemperatuur waaronder de warmtepomp niet aan zal gaan.
Om je energie tarieven voor gas en elektriciteit om te rekenen naar de bivalente temperatuur kan je de volgende stappen volgen:
  1. Deel de prijs voor een kWh elektriciteit, door de gasprijs per kuub: Bijvoorbeeld: 29 (cent per kWh) / 143 (cent per Kuub) = 0,2
  2. Vermenigvuldig het getal met 120: Bijvoorbeeld: 0,2 * 120 = 24
  3. Trek van het getal 38 af: Bijvoorbeeld 24 - 38 = -14 graden
  4. Stel deze waarde als bivalente temperatuur in: Bij de huidige energie tarieven is dit vaak al onder wat normaal qua weer voorkomt in Nederland

Monitoring van je energieverbruik

Met ons monitoringprogramma krijgen we inzicht in het historische gasverbruik per maand, dag en soms zelfs per kwartier. Dit stelt ons in staat om je verbruikspatronen te analyseren en je te helpen met verdere optimalisatie van je energieverbruik.

We combineren je gasverbruiksinformatie met de buitentemperatuur, waardoor we nauwkeurig kunnen observeren hoe je warmtepomp presteert onder verschillende omstandigheden. Op basis hiervan kunnen we je adviseren over verdere optimalisatie van je verwarmingssysteem, wat kan leiden tot een efficiënter energieverbruik en dus kostenbesparing.

Door je aan te melden voor Monitoring, krijg je de mogelijkheid om zelf je historische gasverbruik te bekijken. Hierdoor kun je precies zien wanneer je nog gas verbruikt, wat waardevolle informatie biedt voor het optimaliseren van je energieverbruik en het besparen op kosten.

Hoe stel ik mijn warmtepomp in op basis van mijn voorkeuren

De Midea Monobloc biedt verschillende instellingen om het stookgedrag aan te passen aan je specifieke behoeften. Zo kun je bepalen bij welke temperaturen je wilt stoken met de warmtepomp en wanneer de CV-ketel het mag overnemen. Op deze manier kun je je stookgedrag afstemmen op basis van de energie tarieven middels de bivalente temperatuur, of de efficiëntie of jouw optimale comfort.

1. De stooklijn aanpassen

De stooklijn bepaalt hoe warm de warmtepomp het CV-water maakt om je huis te verwarmen. Als het buiten kouder is, verwarmt de warmtepomp het water meer om je huis op temperatuur te houden. Hoe lager de stooklijn staat, hoe efficiënter de warmtepomp kan draaien, maar als deze te laag staat ingesteld, zal je huis niet helemaal meer warm worden.
  1. Als er een slot naast de datum links boven staat: Houdt de knop met een slot rechtsonder ingedrukt voor 5 seconden, om het scherm te ontgrendelen
  2. Ga naar het menu: Gebruik de knop linksboven.
  3. Selecteer "Voor Onderhoudsmonteur": Gebruik het pijltje naar beneden 8 keer om daar te komen.
  4. Vul het installateurs wachtwoord in: De code is: 234
  5. Selecteer "warmtemodus instellingen": Kies "T1SetH1" en "T1SetH2"
Als het binnen niet warm genoeg wordt: Verhoog beide instellingen met 5 om ervoor te zorgen dat het water meer wordt verwarmd.
Als het binnen te warm wordt: Verlaag beide instellingen met 5 om ervoor te zorgen dat het water minder wordt verwarmd.

Het instellen van de stooklijn is vaak een kwestie van uitproberen en aanpassen. De optimale instellingen kunnen namelijk verschillen, afhankelijk van factoren zoals hoe goed je huis is geïsoleerd en de buitentemperatuur.

2. De regelstrategie: hoe werken je warmtepomp en cv-ketel samen

Met een hybride warmtepomp kan je instellen hoe je warmtepomp en cv-ketel samenwerken om je huis te verwarmen. Zodra de warmtepomp het huis niet snel genoeg warm krijgt, dan kan de CV-ketel aan slaan en blijft vervolgens de warmtepomp ondersteunen tot dit niet meer nodig is. Vanaf wanneer dit gebeurt, kan worden ingesteld in de warmtepomp.

Maximum CV-ketel temperatuur instellingen

Door de minimum aanvoertemperatuur aan te passen, kun je de werking van je warmtepomp optimaliseren wanneer de buitentemperaturen mild zijn. Bijvoorbeeld, door de minimumtemperatuur in te stellen op 18 graden, blijft de warmtepomp werken zonder dat de cv-ketel hoeft in te springen.
  1. Als er een slot naast de datum links boven staat: Houdt de knop met een slot rechtsonder ingedrukt voor 5 seconden, om het scherm te ontgrendelen
  2. Ga naar het menu: Gebruik de knop linksboven.
  3. Selecteer "Voor Onderhoudsmonteur": Gebruik het pijltje naar beneden 8 keer om daar te komen.
  4. Vul het installateurs wachtwoord in: De code is: 234
  5. Selecteer "Overige Warmtebron":  Kies "T4_AHS_ON"
  6. Stel de ketelgrens in: Dit is de buitentemperatuur waarboven de CV-ketel voor ruimteverwarming niet aan zal gaan.
Let er op dat dit ervoor kan zorgen dat het bij bepaalde temperaturen net wat te koud in huis kan worden. De CV-ketel springt boven deze instelling niet bij, als het binnen te koud is. Wat precies de instelling moet zijn, verschilt per persoon en huis. Wil je dit bespreken met onze optimalisatie experts, dan kan je een Optimalisatie Gesprek aanschaffen via: www.heattransformers.com/onderhoud

Vertraging overschakelen op de CV-ketel

Om het huis op temperatuur te krijgen, heeft de warmtepomp een interne timer om te bepalen of het te lang duurt voordat het huis op de gewenste temperatuur is. Hoe lang de warmtepomp de verwarming zelf probeert, voor deze over te schakelen naar de CV-ketel, kan worden ingesteld in de warmtepomp.
  1. Als er een slot naast de datum links boven staat: Houdt de knop met een slot rechtsonder ingedrukt voor 5 seconden, om het scherm te ontgrendelen
  2. Ga naar het menu: Gebruik de knop linksboven.
  3. Selecteer "Voor Onderhoudsmonteur": Gebruik het pijltje naar beneden 8 keer om daar te komen.
  4. Vul het installateurs wachtwoord in: De code is: 234
  5. Selecteer "Overige Warmtebron": Kies "t_AHS_DELAY"
  6. Stel de vertraging van het inzetten van de ketel in: Doe dit in minuten.
Hoe lang het comfortabel in huis blijft, voordat de CV-ketel wordt bijgeschakeld zal verschillen voor elke persoon. De Midea is standaard erg conservatief ingesteld, en zal snel overschakelen naar de CV-ketel. Om de besparing te verbeteren wil je deze instelling zo hoog mogelijk hebben. We zien dat veel mensen tussen de 30 minuten en 120 minuten hier invullen.

3. Aanpassingen op basis van seizoenswisselingen

Door de manier waarop de warmtepomp reageert op de buitentemperatuur en seizoensveranderingen aan te passen, kun je voorkomen dat de warmtepomp onnodig energie verbruikt om te verwarmen.

Temperatuur Zomerbedrijf

Met deze instelling kun je bepalen bij welke buitentemperatuur de ruimteverwarming wordt uitgeschakeld. Dit helpt om energie te besparen wanneer het buiten warmer is. Stel dat je de warmtepomp instelt op 18°C, dan stopt de verwarming wanneer de buitentemperatuur boven de 18°C is.
  1. Als er een slot naast de datum links boven staat: Houdt de knop met een slot rechtsonder ingedrukt voor 5 seconden, om het scherm te ontgrendelen
  2. Ga naar het menu: Gebruik de knop linksboven.
  3. Selecteer "Voor Onderhoudsmonteur": Gebruik het pijltje naar beneden 8 keer om daar te komen.
  4. Vul het installateurs wachtwoord in:  De code is: 234
  5. Selecteer "Warmtemodus Instellingen":  Kies "T4HMAX"
  6. Stel de zomermodus temperatuur in: Boven deze buitentemperatuur zal de ruimtverwarming niet meer aan gaan

Wanneer zet ik de verwarmingsstand van mijn warmtepomp uit (en hoe zet ik hem weer aan)?

Het uitschakelen van de verwarmingsstand van je Midea Monobloc warmtepomp kan handig zijn tijdens warme dagen wanneer je geen extra verwarming nodig hebt, maar wel warm tapwater wilt behouden. Dit helpt om energie te besparen terwijl de warmtepomp efficiënt blijft werken.

De warmtepomp regelt automatisch de verwarming op basis van de buitentemperatuur. Als je de verwarming wilt uitschakelen, terwijl warm tapwater beschikbaar blijft, druk dan op de knop rechtsboven van de Midea console thermostaat.

Als je de verwarmingsstand weer wilt inschakelen, volg dan dezelfde stappen.

Let op: Schakel de warmtepomp zelf niet uit. Dit kan de werking van het systeem beïnvloeden. Vergeet niet om deze functie weer in te schakelen wanneer het stookseizoen begint. Zet bijvoorbeeld een herinnering in je agenda tegen eind september.

Midea thermostaat

Hoe werkt de thermostaat

1. Temperatuur instelling wijzigen
  2. Draadloos signaal
  3. Laag batterijniveau
  4. Foutmelding
  5. Kamertemperatuur
  6. Wakker worden / Selecteren
  7. Temperatuur wijzigen
  8. Uit-Modus
  9. Bespaarmodus
  10. Er is een warmtevraag
  11. Er is een koelvraag

Aanzetten

Het aanzetten van het systeem gaat als volgt:
  1.  De groep (in de meterkast) aanzetten
  2. Stekker van de ketel in het stopcontact
  3. De werkschakelaar aanzetten
  4. De thermostaat checken, die moet tot leven komen
De bedieningsunit start na terugkeer van de voedingsspanning weer automatisch op.

Uitzetten

Het systeem kan als volgt worden uitgezet:
  1. Druk op knop 6 – Wakker Worden / Selecteren
  2. Ga met de knoppen “+” en “-“ naar de stand “Off”
  3. Druk op knop 6 – Wakker Worden / Selecteren