Zorg en ondersteuning bij de Vaillant aroTHERM plus

Zorg en ondersteuning bij de Vaillant aroTHERM plus

Zo los je problemen met de Vaillant aroTHERM plus op

Ontdek op onze ondersteuningspagina stapsgewijze instructies en handige tips om problemen met je Vaillant aroTHERM plus warmtepomp op te lossen. Vind antwoorden op veelgestelde vragen en zorg ervoor dat je warmtepomp optimaal blijft functioneren. Onze experts zijn slechts een klik of een telefoontje verwijderd voor verdere assistentie!

Mijn Vaillant aroTHERM plus geeft een storing

Een foutcode op je warmtepomp kan vervelend zijn. We bespreken de meest voorkomende storingsmeldingen en vertellen wat je kunt doen om ze op te lossen.
Het display blijft donker
Het display blijft donker als gevolg van een softwarefout, een probleem met de stroomvoorziening, of een defect product. Dit kan de werking van het systeem belemmeren en gebruikers ongerust maken omdat ze geen toegang hebben tot de instellingen en statusinformatie van de warmtepomp.

Softwarefout herstellen: Druk langer dan 5 seconden op de toets rechtsboven op de systeemthermostaat om opnieuw opstarten te forceren.
Schakel de netschakelaar op de warmteopwekker uit en weer aan. Wacht ca. 1 minuut voordat je de schakelaar weer inschakelt.

Controleer de stroomvoorziening: Zorg ervoor dat de stroomvoorziening naar de warmteopwekker tot stand is gebracht.
Als de storing aanhoudt, neem dan contact met ons op voor verdere assistentie.
Geen veranderingen op het display via de bedieningselementen mogelijk

Warmtegebrek
Raadpleeg altijd de gebruikershandleiding van je specifieke model voor gedetailleerde instructies en om ervoor te zorgen dat je de stappen correct uitvoert. Als de storing aanhoudt na het opnieuw opstarten, neem dan contact met ons op. We kunnen de situatie verder onderzoeken en je van advies voorzien om het probleem op te lossen.

Ik heb geen warm water meer

Als je geen warm tapwater hebt, wijst dit op een probleem in het systeem. Hier zijn een paar stappen die je kunt proberen:
  1. Controleer of de instellingen voor warm water op de thermostaat zijn gewijzigd. Zet ze terug naar de standaardinstellingen.
  2. Kijk of de ketel aanslaat zodra je de warmwaterkraan opent. Het kan even duren voordat het warme water begint te stromen.
  3. Controleer of er een foutcode op de ketel wordt weergegeven. Schrijf deze op en reset de ketel door de stekker eruit te halen. Laat hem 30 seconden zonder stroom staan.
  4. Zorg ervoor dat de inlaatcombinatie open staat. Dit is een onderdeel van het systeem dat de waterdruk regelt. Het zorgt ervoor dat het systeem goed blijft werken zonder overbelast te raken.
  5. Controleer of er gas beschikbaar is (bijvoorbeeld bij het fornuis).
Als je na deze stappen nog steeds geen warm water hebt, vul dan het webformulier in of neem contact met ons op voor verdere hulp. We staan klaar om je te helpen!

Ik heb geen warm water en ook geen storingscode

Als je geen warm tapwater hebt, kan er iets mis zijn in het systeem. Als er geen storingscode te vinden is op de warmtepomp, thermostaat én ketel, neem dan contact met ons op. Beantwoord eerst de volgende vragen: 
  1. Doet de verwarming het wel?
  2. Heb je recent een aanpassing gemaakt aan de cv-ketel, warmtepomp of thermostaat?
  3. Werkt een andere kraan wel?
  4. Heb je helemaal geen warm water of minder lang warm water?
  5. Sinds wanneer heb je geen warm water?

Mijn huis wordt niet (goed) warm

Voordat we mogelijke problemen gaan onderzoeken, bekijken we eerst enkele situaties die van invloed kunnen zijn:
  1. Het gedrag van een warmtepomp verschilt van dat van een ketel. Een warmtepomp is efficiënter in het handhaven van een constante temperatuur, omdat deze op een lager vermogen werkt. Houd er rekening mee dat het enige tijd kan duren voordat een nieuwe temperatuur is bereikt na grote aanpassingen.
  2. Een warmtepomp werkt het beste bij een constante werking. Daarom kan het voorkomen dat de temperatuur iets hoger of lager is dan de ingestelde waarde, bijvoorbeeld door zonnewarmte, het openen van een deur of de aanwezigheid van veel mensen in huis. Een kleine afwijking is normaal, maar als de afwijking langdurig groter is, zijn verdere stappen vereist.
  3. Vervolgens controleren we eerst of er een storing wordt aangegeven en of alle radiatoren en vloerverwarming open staan.

Ik wil de stooklijn aanpassen

Als er geen storingen zijn en de temperatuur niet wordt bereikt, kan het nodig zijn om de stooklijn aan te passen. Dit bepaalt hoe snel het huis opwarmt. Een hogere stooklijn zorgt voor een snellere opwarming van de woning, maar kan leiden tot minder besparing op energie. Bekijk welke stappen je moet volgen om de stooklijn aan te passen.

Ik wil de verwarming inschakelen

Als de verwarming niet werkt, kan deze per ongeluk zijn uitgeschakeld. Volg deze stappen om te controleren en de verwarming weer in te schakelen:
  1. Controleer het display van de thermostaat: Kijk of er een symbool zichtbaar is dat een vlam of een ander verwarmingspictogram weergeeft. Dit symbool geeft aan dat de verwarming actief is. Als het symbool niet zichtbaar is, betekent dit dat de verwarming is uitgeschakeld.
  2. Inschakelen van de Verwarming:
    1. Stap 1: Druk drie keer op de knop met drie strepen om het menu te openen.
    2. Stap 2: Gebruik de grote ronde knop om "Centrale Verwarming" te selecteren.
    3. Stap 3: Activeer de "CV-functie" door deze te selecteren en te bevestigen.
  3. Bevestig de instellingen: Zorg ervoor dat de nieuwe instellingen actief zijn.
Raadpleeg altijd de gebruikershandleiding van jouw specifieke model voor gedetailleerde instructies en om ervoor te zorgen dat de instellingen correct worden toegepast.

Als je na deze stappen nog steeds problemen hebt met de temperatuur, vul dan het webformulier in of neem contact met ons op voor verdere hulp. We staan klaar om je te helpen!

Ik hoor mijn radiator tikken (en ik wil ontluchten)

Het is niet ongebruikelijk om af en toe tikgeluiden te horen van radiatoren. Dit kan worden veroorzaakt door luchtbellen die vastzitten in het systeem. Het ontluchten van de Vaillant aroTHERM plus warmtepomp kan helpen om deze problemen op te lossen en ervoor te zorgen dat het systeem efficiënt blijft werken.

Stappen voor het ontluchten van de warmtepomp

  1. Schakel de warmtepomp uit: Zorg ervoor dat de warmtepomp volledig is uitgeschakeld voordat je begint met het ontluchten. Dit zorgt voor een veilige werkomgeving.
  2. Vind de ontluchtingsventielen: De ontluchtingsventielen bevinden zich meestal op de hoogste punten van het warmtepompsysteem en op de binnenunit van de warmtepomp. Raadpleeg de handleiding van je specifieke model om de exacte locaties te vinden.
  3. Gebruik een ontluchtingssleutel: Gebruik een speciale ontluchtingssleutel of een schroevendraaier om het ontluchtingsventiel voorzichtig te openen. Houd een doek of bakje bij de hand om eventueel ontsnappend water op te vangen.
  4. Ontlucht de warmtepomp: Draai het ventiel langzaam open totdat je een sissend geluid hoort, wat betekent dat de lucht uit het systeem ontsnapt. Zodra er een constante stroom water zonder luchtbellen uitkomt, kun je het ventiel weer sluiten.
  5. Controleer de druk in het systeem: Na het ontluchten moet je de waterdruk van het systeem controleren en eventueel bijvullen tot het aanbevolen niveau. Dit wordt meestal aangegeven in de handleiding van je warmtepomp.
  6. Schakel de warmtepomp weer in: Zet de warmtepomp weer aan en controleer of alles correct werkt.

Belangrijke Tips

  1. Locatie van ventielen: Raadpleeg de gebruikershandleiding van jouw specifieke model voor gedetailleerde instructies en exacte locaties van de ontluchtingsventielen.
  2. Waterdruk: Controleer na het ontluchten altijd de waterdruk en vul indien nodig bij.

Ik heb een lekkage

Lekkage kan verschillende oorzaken hebben en vereist soms snelle actie om verdere schade te voorkomen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen als je lekkage opmerkt:
  1. Identificeer de bron van de lekkage: Controleer eerst waar de lekkage vandaan komt. Dit kan bijvoorbeeld komen door een druppelende koppeling, een scheur in de leidingen of een defect onderdeel van de warmtepomp.
  2. Schakel de warmtepomp uit: Zodra je de lekkage hebt vastgesteld, schakel de warmtepomp uit om verdere schade te voorkomen.
  3. Bel de klantenservice: Als je het probleem niet zelf kunt oplossen, neem dan contact op met onze klantenservice via +31 (0)85 048 61 07. Ons team van experts staat klaar om je te helpen bij het identificeren en verhelpen van het lek.
  4. Maak foto's: Maak foto's van de lekkage en eventuele schade voor je eigen administratie en om te delen met onze klantenservice.

Ik wil het noodbedrijf van mijn warmtepomp activeren

Soms kan het nodig zijn om de warmtepomp uit te schakelen, bijvoorbeeld wanneer onderhoud vereist is of wanneer HeatTransformers je dat vraagt. In zo'n geval kan het noodbedrijf worden geactiveerd om ervoor te zorgen dat de cv-ketel de verwarmingsfunctie overneemt. Volg deze stappen om het noodbedrijf van de Vaillant aroTHERM plus te activeren:

Zorg ervoor dat de thermostaat is ingeschakeld: Controleer of de thermostaat van je warmtepomp is ingeschakeld.
  1. Ga naar het hoofdmenu: Druk op de menuknop op de thermostaat om het hoofdmenu te openen.
  2. Navigeer naar de bedrijfsmodi: Zoek in het menu naar de optie waar je de bedrijfsstatus kunt aanpassen. Dit kan worden aangegeven als 'Instellingen' of 'Bedrijfsmodi'.
  3. Selecteer 'Noodbedrijf' of 'Back-up modus': Kies de optie voor noodbedrijf of back-up modus. Dit kan worden aangeduid als "Emergency Mode" of "Back-up Mode".
  4. Bevestig de instellingen: Bevestig je selectie om het noodbedrijf te activeren. Dit zorgt ervoor dat de cv-ketel de verwarmingsfunctie overneemt terwijl de warmtepomp niet actief is.
  5. Raadpleeg de gebruikershandleiding: Het is belangrijk om altijd de gebruikershandleiding van jouw specifieke model te raadplegen voor gedetailleerde instructies en om ervoor te zorgen dat de stappen correct worden uitgevoerd.
Het activeren van het noodbedrijf zorgt ervoor dat de cv-ketel tijdelijk de verwarmingsfunctie overneemt, zodat je huis warm blijft terwijl de warmtepomp buiten gebruik is.

    • Related Articles

    • Documentatie van Vaillant aroTHERM plus

      Hieronder vind je links naar handige webpagina’s of documenten van de Vaillant aroTHERM plus.
    • Instellingen Vaillant aroTHERM plus

      Hulp bij het instellen van de Vaillant aroTHERM plus Zo pas je de Nefit Vaillant aroTHERM plus aan naar jouw wensen Wist jij dat je de Vaillant aroTHERM plus kunt afstemmen op jouw specifieke gebruik en wensen? Op deze pagina vind je gedetailleerde ...
    • Zorg en ondersteuning bij de Daikin Intergas

      Zo los je problemen met de Daikin Intergas op Ontdek op onze ondersteuningspagina stapsgewijze instructies en handige tips om problemen met je Daikin Intergas warmtepomp op te lossen. Vind antwoorden op veelgestelde vragen en zorg ervoor dat je ...
    • Zorg en ondersteuning bij de Midea Monobloc

      Zo los je problemen met de Midea Monobloc 6 op Ontdek op onze ondersteuningspagina stapsgewijze instructies en handige tips om problemen met je Midea Monobloc 6 warmtepomp op te lossen. Vind antwoorden op veelgestelde vragen en zorg ervoor dat je ...
    • Zorg en ondersteuning bij de Daikin Altherma 3

      Zo los je problemen met de Daikin Altherma 3 op Ontdek op onze ondersteuningspagina stapsgewijze instructies en handige tips om problemen met je Daikin Altherma 3 warmtepomp op te lossen. Vind antwoorden op veelgestelde vragen en zorg ervoor dat je ...