Simpel gezegd: een huis met warmtepomp is als een grote koelkast die andersom werkt. Een koelkast onttrekt warmte uit de binnenkant (die daardoor afkoelt) en geeft deze af aan de buiten/achterkant. De warmtepomp onttrekt warmte uit te buitenlucht, en geeft deze af aan de binnenkant van de woning. Ja, dit werkt ook als het buiten koud is! Er zit namelijk altijd warmte in de lucht, zelfs bij vorst.
Het belangrijkste verschil: een warmtepomp houdt van rust en regelmaat. Daarom ons belangrijkste advies: kies een lekkere temperatuur en laat de thermostaat met rust.
Waarom is dit zo belangrijk?
Tip: Stel de warmtepomp in op 19º of 20º en laat hem dag en nacht op dezelfde temperatuur staan. Zo bespaar je het meest!
Als het buiten kouder wordt (vooral onder de 4º), zouden een paar dingen kunnen opvallen:
Dit is normaal:
Goed om te weten: die "rook" is gewoon waterdamp, zoals ademhaling die je ook kunt zien als het koud is. Niks om zorgen over te maken!
Als het buiten vochtig en koud is, kan ijs ontstaan op de buitenunit. De warmtepomp heeft daar een slim trucje voor: de ontdooifunctie.
Tijdens het ontdooien:
Klopt, en dat is juist goed! De warmtepomp werkt het meest efficiënt als hij rustig zijn gang kan gaan. Liever langzaam en steady dan steeds aan en uit.
Jazeker! Ook met een hybride warmtepomp bespaar je flink op de gasrekening. De warmtepomp doet het meeste werk, de cv-ketel springt alleen bij als het echt nodig is (meestal onder de 4º).
Je kunt ons altijd bereiken via het contactformulier op onze website. We helpen jou graag!
In de eerste weken na installatie kan de waterdruk wat dalen. Dit komt door luchtbelletjes die vrijkomen. Zakt de druk onder 1,0bar? Vul dan bij tot 1,7bar. Na een paar weken stabiliseert dit vanzelf. Lees hier hoe je het systeem zou moeten bijvullen.