Zorg en ondersteuning bij de Daikin Altherma 3

Zorg en ondersteuning bij de Daikin Altherma 3

Zo los je problemen met de Daikin Altherma 3 op

Ontdek op onze ondersteuningspagina stapsgewijze instructies en handige tips om problemen met je Daikin Altherma 3 warmtepomp op te lossen. Vind antwoorden op veelgestelde vragen en zorg ervoor dat je warmtepomp optimaal blijft functioneren. Onze experts zijn slechts een klik of een telefoontje verwijderd voor verdere assistentie!

Mijn Daikin Altherma 3 geeft een storingsmelding

Een foutcode op je warmtepomp kan vervelend zijn. We bespreken de meest voorkomende storingsmeldingen en vertellen wat je kunt doen om ze op te lossen.

Hoe los ik een probleem met het waterdebiet op (foutcode 7H-01)?
Deze foutcode geeft aan dat er een probleem is met de waterdoorstroming in het systeem. Dit kan worden veroorzaakt door een verstopte filter, een defecte pomp of lucht in het systeem. Een lage waterdoorstroming kan leiden tot inefficiënte verwarming en mogelijke schade aan de warmtepomp.

Oplossing:

Controleer de waterdruk: Zorg ervoor dat de waterdruk binnen het aanbevolen bereik ligt (meestal tussen 1,5 en 2 bar).
Reinig of vervang de filter: Een verstopte filter kan de doorstroming belemmeren. Reinig of vervang de filter indien nodig.
Ontlucht het systeem: Verwijder eventuele luchtbellen in het systeem door de radiatoren en andere ontluchtingspunten te ontluchten.
Controleer de pomp: Zorg ervoor dat de circulatiepomp correct werkt. Vervang de pomp indien deze defect is.
Reset de warmtepomp: Schakel de warmtepomp uit en weer aan om de foutcode te wissen en het systeem te resetten.

Als de storing aanhoudt, neem dan contact met ons op voor verdere assistentie.

Hoe los ik een probleem met de aanvoerwater temperatuursensor op (foutcode 81-00)?
Deze foutcode duidt op een probleem met de temperatuursensor van het aanvoerwater. Dit kan leiden tot onjuiste temperatuurmetingen en daardoor een inefficiënte werking van de warmtepomp.

Controleer de sensor: Inspecteer de sensor op fysieke schade en vuil. Reinig de sensor indien nodig.
Controleer de bedrading: Zorg ervoor dat de bedrading naar de sensor correct is aangesloten en niet beschadigd is.
Vervang de sensor: Als de sensor defect is, vervang deze door een nieuwe.
Reset de warmtepomp: Schakel de warmtepomp uit en weer aan om de foutcode te wissen en het systeem te resetten.

Als de storing aanhoudt na het opnieuw opstarten, neem dan contact met ons op: +31 85 048 61 07 We kunnen de situatie verder onderzoeken en je van advies voorzien om het probleem op te lossen.

Er is te weinig koelmiddel (foutcode U0-00)
Deze fout treedt op als er een tekort aan koelmiddel in het systeem is. Dit kan leiden tot onvoldoende koeling en verwarming, evenals mogelijke schade aan de compressor.

Controleer op lekken: Inspecteer het koelmiddelcircuit op lekken en repareer deze indien nodig.
Vul het koelmiddel bij: Zorg ervoor dat het systeem wordt bijgevuld met het juiste type en hoeveelheid koelmiddel. Dit moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerde technicus.
Controleer de kleppen: Zorg ervoor dat alle kleppen in het systeem correct geopend zijn om een goede circulatie van het koelmiddel te garanderen.
Reset de warmtepomp: Schakel de warmtepomp uit en weer aan om de foutcode te wissen en het systeem te resetten.

Als de storing nog steeds aanhoudt na het opnieuw opstarten, neem dan contact met ons op: +31 85 048 61 07. We kunnen de storingsgeschiedenis uitlezen en je vervolgens verder helpen op basis van deze informatie.

Raadpleeg altijd de gebruikershandleiding van je specifieke model voor gedetailleerde instructies en om ervoor te zorgen dat je de stappen correct uitvoert. Als de storing aanhoudt na het opnieuw opstarten, neem dan contact met ons op. We kunnen de situatie verder onderzoeken en je van advies voorzien om het probleem op te lossen.

Ik heb geen warm water meer

Als je geen warm tapwater hebt, wijst dit op een probleem in het systeem. Over het algemeen zijn er twee verschillende situaties met elk hun eigen oplossingen.

Hier zijn een paar stappen die je kunt proberen:
  1. Controleer of de instellingen voor warm water op de thermostaat zijn gewijzigd. Zet ze terug naar de standaardinstellingen.
  2. Kijk of de ketel aanslaat zodra je de warmwaterkraan opent. Het kan even duren voordat het warme water begint te stromen.
  3. Controleer of er een foutcode op de ketel wordt weergegeven. Schrijf deze op en reset de ketel door de stekker eruit te halen. Laat hem 30 seconden zonder stroom staan.
  4. Zorg ervoor dat de inlaatcombinatie open staat. Dit is een onderdeel van het systeem dat de waterdruk regelt. Het zorgt ervoor dat het systeem goed blijft werken zonder overbelast te raken.
  5. Controleer of er gas beschikbaar is (bijvoorbeeld bij het fornuis).
Als je na deze stappen nog steeds geen warm water hebt, vul dan het webformulier in of neem contact met ons op voor verdere hulp. We staan klaar om je te helpen!

Ik heb geen warm water en ook geen storingscode

Als je geen warm tapwater hebt, kan er iets mis zijn in het systeem. Als er geen storingscode te vinden is op de warmtepomp, thermostaat én ketel, neem dan contact met ons op. Beantwoord eerst de volgende vragen: 
  1. Doet de verwarming het wel?
  2. Heb je recent een aanpassing gemaakt aan de cv-ketel, warmtepomp of thermostaat?
  3. Werkt een andere kraan wel?
  4. Heb je helemaal geen warm water of minder lang warm water?
  5. Sinds wanneer heb je geen warm water?

Mijn huis wordt niet (goed) warm

Voordat we mogelijke problemen gaan onderzoeken, bekijken we eerst enkele situaties die van invloed kunnen zijn:
  1. Het gedrag van een warmtepomp verschilt van dat van een ketel. Een warmtepomp is efficiënter in het handhaven van een constante temperatuur, omdat deze op een lager vermogen werkt. Houd er rekening mee dat het enige tijd kan duren voordat een nieuwe temperatuur is bereikt na grote aanpassingen.
  2. Een warmtepomp werkt het beste bij een constante werking. Daarom kan het voorkomen dat de temperatuur iets hoger of lager is dan de ingestelde waarde, bijvoorbeeld door zonnewarmte, het openen van een deur of de aanwezigheid van veel mensen in huis. Een kleine afwijking is normaal, maar als de afwijking langdurig groter is, zijn verdere stappen vereist.
  3. Vervolgens controleren we eerst of er een storing wordt aangegeven en of alle radiatoren en vloerverwarming open staan.

Ik wil de stooklijn aanpassen

Als er geen storingen zijn en de temperatuur niet wordt bereikt, kan het nodig zijn om de stooklijn aan te passen. Dit bepaalt hoe snel het huis opwarmt. Een hogere stooklijn zorgt voor een snellere opwarming van de woning, maar kan leiden tot minder besparing op energie. Bekijk welke stappen je moet volgen om de stooklijn aan te passen.

Als de verwarming van de Daikin Altherma 3 warmtepomp niet werkt, kan deze per ongeluk zijn uitgeschakeld. Controleer of het verwarmingssymbool op het scherm zichtbaar is. Dit symbool geeft aan dat de verwarming actief is.

Verwarming controleren en inschakelen

  1. Controleer het verwarmingssymbool: Kijk op de thermostaat of het verwarmingssymbool zichtbaar is. Dit symbool geeft aan dat de verwarming actief is.
  2. Open het menu via de thermostaat: Druk op de menuknop op de thermostaat om het hoofdmenu te openen.
  3. Navigeer naar de bedrijfsmodi of verwarmingsinstellingen: Zoek naar de optie om de verwarmingsstand in te schakelen.
  4. Selecteer de optie om de verwarmingsstand in te schakelen: Kies 'Verwarmen' of 'Heating' en bevestig de instellingen.
Raadpleeg altijd de gebruikershandleiding van jouw specifieke model voor gedetailleerde instructies en om ervoor te zorgen dat de instellingen correct worden toegepast.

Als je na deze stappen nog steeds problemen hebt met de temperatuur, vul dan het webformulier in of neem contact met ons op voor verdere hulp. We staan klaar om je te helpen!

Ik hoor mijn radiator tikken (en ik wil ontluchten)

Het is niet ongebruikelijk om af en toe tikgeluiden te horen van radiatoren. Dit kan worden veroorzaakt door luchtbellen die vastzitten in het systeem. Het ontluchten van de Daikin Altherma 3 kan helpen om deze problemen op te lossen en ervoor te zorgen dat het systeem efficiënt blijft werken.
  1. Schakel de warmtepomp uit: Zorg ervoor dat de warmtepomp volledig is uitgeschakeld om veilig te kunnen werken.
  2. Vind de ontluchtingsventielen: De ontluchtingsventielen bevinden zich meestal op de hoogste punten van het systeem, vaak op de binnenunit.
  3. Verwijder de kap (indien nodig): Als de ontluchtingsventielen moeilijk bereikbaar zijn, verwijder dan de kap van de binnenunit door de bevestigingsschroeven los te draaien.
  4. Gebruik een ontluchtingssleutel: Plaats een doek onder het ventiel om eventueel ontsnappend water op te vangen. Gebruik een ontluchtingssleutel of schroevendraaier om het ventiel voorzichtig te openen. Laat de lucht ontsnappen totdat er een constante stroom water uitkomt.
  5. Sluit de ventielen: Sluit het ventiel weer stevig zodra er alleen water uitkomt zonder luchtbellen.
  6. Plaats de kap terug (indien verwijderd): Bevestig de kap weer op de binnenunit door de schroeven vast te draaien.
  7. Schakel de warmtepomp weer in: Steek de stekker weer in het stopcontact en zet de warmtepomp aan.
  8. Test het systeem: Verhoog de temperatuur op de thermostaat om te controleren of de warmtepomp correct functioneert na het ontluchten.
Zorg ervoor dat je altijd de gebruikershandleiding van jouw specifieke model raadpleegt voor gedetailleerde instructies en om ervoor te zorgen dat de stappen correct worden uitgevoerd.

Ik heb een lekkage

Lekkage kan verschillende oorzaken hebben en vereist soms snelle actie om verdere schade te voorkomen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen als je lekkage opmerkt:
  1. Identificeer de bron van de lekkage: Controleer eerst waar de lekkage vandaan komt. Dit kan bijvoorbeeld komen door een druppelende koppeling, een scheur in de leidingen of een defect onderdeel van de warmtepomp.
  2. Schakel de warmtepomp uit: Zodra je de lekkage hebt vastgesteld, schakel de warmtepomp uit om verdere schade te voorkomen.
  3. Bel de klantenservice: Als je het probleem niet zelf kunt oplossen, neem dan contact op met onze klantenservice via +31 (0)85 048 61 07. Ons team van experts staat klaar om je te helpen bij het identificeren en verhelpen van het lek.
  4. Maak foto's: Maak foto's van de lekkage en eventuele schade voor je eigen administratie en om te delen met onze klantenservice.

Ik wil het noodbedrijf van mijn warmtepomp activeren

Er kunnen situaties zijn waarin je de warmtepomp moet uitschakelen, bijvoorbeeld wanneer HeatTransformers daarom vraagt. In zo'n geval kun je het noodbedrijf activeren, zodat de cv-ketel tijdelijk de verwarmingsfunctie overneemt. Dit is wat je moet doen:

Controleer of de thermostaat van de warmtepomp is ingeschakeld.
  1. Druk op de menuknop op de thermostaat om het hoofdmenu te openen.
  2. Navigeer naar de sectie waar je de bedrijfsstatus kunt aanpassen.
  3. Kies de optie voor noodbedrijf of back-up modus. Dit kan weergegeven zijn als "Emergency Mode" of "Back-up Mode".
  4. Bevestig je keuze om het noodbedrijf te activeren. De cv-ketel neemt nu de verwarmingsfunctie over terwijl de warmtepomp buiten gebruik is.
Het is essentieel om de gebruikershandleiding van je specifieke model te raadplegen voor gedetailleerde instructies en om te zorgen dat de stappen correct worden uitgevoerd.

    • Related Articles

    • Zorg en ondersteuning bij de Daikin Intergas

      Zo los je problemen met de Daikin Intergas op Ontdek op onze ondersteuningspagina stapsgewijze instructies en handige tips om problemen met je Daikin Intergas warmtepomp op te lossen. Vind antwoorden op veelgestelde vragen en zorg ervoor dat je ...
    • Zorg en ondersteuning bij de Midea Monobloc

      Zo los je problemen met de Midea Monobloc 6 op Ontdek op onze ondersteuningspagina stapsgewijze instructies en handige tips om problemen met je Midea Monobloc 6 warmtepomp op te lossen. Vind antwoorden op veelgestelde vragen en zorg ervoor dat je ...
    • Zorg en ondersteuning bij de Vaillant aroTHERM plus

      Zo los je problemen met de Vaillant aroTHERM plus op Ontdek op onze ondersteuningspagina stapsgewijze instructies en handige tips om problemen met je Vaillant aroTHERM plus warmtepomp op te lossen. Vind antwoorden op veelgestelde vragen en zorg ...
    • Zorg en ondersteuning bij de Intergas Xtend 5

      Zo los je problemen met de Intergas Xtend 5 op Ontdek op onze ondersteuningspagina stapsgewijze instructies en handige tips om problemen met je Intergas Xtend 5 warmtepomp op te lossen. Vind antwoorden op veelgestelde vragen en zorg ervoor dat je ...
    • Zorg en ondersteuning bij de Remeha Elga Ace

      Zo los je problemen met de Remeha Elga Ace op Ontdek op onze ondersteuningspagina stapsgewijze instructies en handige tips om problemen met je Remeha Elga Ace warmtepomp op te lossen. Vind antwoorden op veelgestelde vragen en zorg ervoor dat je ...