Een storingsmelding op je warmtepomp kan vervelend zijn, maar het is meestal een indicatie dat er iets kleins aangepast of nagekeken moet worden. We bespreken de meest voorkomende storingsmeldingen en vertellen wat je kunt doen om ze op te lossen.
Ik heb geen warm water meer
Als je geen warm tapwater hebt, wijst dit op een probleem in het systeem. Bekijk eerst deze punten:
- Controleer of de instellingen voor warm water op de thermostaat zijn gewijzigd. Zet ze terug naar de standaardinstellingen.
- Kijk of de ketel aanslaat zodra je de warmwaterkraan opent. Het kan even duren voordat het warme water begint te stromen.
- Controleer of er een foutcode op de ketel wordt weergegeven. Schrijf deze op en reset de ketel door de stekker eruit te halen. Laat hem 30 seconden zonder stroom staan.
- Zorg ervoor dat de inlaatcombinatie open staat. Dit is een onderdeel van het systeem dat de waterdruk regelt. Het zorgt ervoor dat het systeem goed blijft werken zonder overbelast te raken.
- Controleer of de gaskraan open staat (gele kraantje midden onder de ketel; deze moet parallel op de leiding staan) en controleer vervolgens of gas überhaupt beschikbaar is (bijvoorbeeld bij het fornuis).
Als je na deze stappen nog steeds geen warm water hebt, vul dan het
webformulier in of neem
contact met ons op voor verdere hulp. We staan klaar om je te helpen!
Ik heb geen warm water en ook geen storingscode
Als je geen warm tapwater hebt, kan er iets mis zijn in het systeem. Als er geen storingscode te vinden is op de warmtepomp, thermostaat én ketel, neem dan
contact met ons op. Beantwoord eerst de volgende vragen:
- Doet de verwarming het wel?
- Heb je recent een aanpassing gemaakt aan de cv-ketel, warmtepomp of thermostaat?
- Werkt een andere kraan wel?
- Heb je helemaal geen warm water of minder lang warm water?
- Sinds wanneer heb je geen warm water?
Mijn huis wordt niet (goed) warm
Voordat we mogelijke problemen gaan onderzoeken, bekijken we eerst enkele situaties die van invloed kunnen zijn:
- Het gedrag van een warmtepomp verschilt van dat van een ketel. Een warmtepomp is efficiënter in het handhaven van een constante temperatuur, omdat deze op een lager vermogen werkt. Houd er rekening mee dat het enige tijd kan duren voordat een nieuwe temperatuur is bereikt na grote aanpassingen.
- Een warmtepomp werkt het beste bij een constante werking. Daarom kan het voorkomen dat de temperatuur iets hoger of lager is dan de ingestelde waarde, bijvoorbeeld door zonnewarmte, het openen van een deur of de aanwezigheid van veel mensen in huis. Een kleine afwijking is normaal, maar als de afwijking langdurig groter is, zijn verdere stappen vereist.
- Vervolgens controleren we eerst of er een storing wordt aangegeven en of alle radiatoren en vloerverwarming open staan.
Ik wil de stooklijn aanpassen
Als er geen storingen zijn en de temperatuur niet wordt bereikt, kan het nodig zijn om de stooklijn aan te passen. Dit bepaalt hoe snel het huis opwarmt. Een hogere stooklijn zorgt voor een snellere opwarming van de woning, maar kan leiden tot minder besparing op energie.
Bekijk welke stappen je moet volgen om de stooklijn aan te passen.Ik wil de verwarming inschakelen
Als de verwarming helemaal niet werkt, kan deze per ongeluk zijn uitgeschakeld. Controleer of het verwarmingssymbool op het scherm zichtbaar is en volg deze stappen om het weer in te schakelen:
- Druk drie keer op de knop met drie strepen.
- Selecteer "Centrale Verwarming" met de grote ronde knop.
- Activeer de "CV-functie".
- Let op dat dit weer bevestigd wordt.
Als je na deze stappen nog steeds problemen hebt met de temperatuur, vul dan het
webformulier in of neem
contact met ons op voor verdere hulp. We staan klaar om je te helpen!
Ik hoor mijn radiator tikken (en ik wil ontluchten)
Het is niet ongebruikelijk om af en toe tikgeluiden te horen van radiatoren. Dit kan worden veroorzaakt door luchtbellen die vastzitten in het systeem. Het ontluchten van de warmtepomp kan helpen om deze problemen op te lossen en ervoor te zorgen dat het systeem efficiënt blijft werken.
Stappen voor het ontluchten van de warmtepomp:
- Schakel de warmtepomp uit: Trek de stekker van de warmtepomp (Elga) uit het stopcontact om de stroomtoevoer te onderbreken en veiligheid te waarborgen.
- Verwijder de kap: Maak de vier schroeven los die de kap aan de achterkant van de warmtepomp bevestigen. De locaties van deze schroeven worden aangegeven door rode pijlen op het plaatje.
- Verwijder de kap: Trek voorzichtig de witte kap naar je toe om deze van de warmtepomp te verwijderen.
- Verwijder de dop van het ontluchtingsventiel: Het ontluchtingsventiel bevindt zich in het midden van de warmtepomp, aangeduid met een rode cirkel. Verwijder het dopje van dit ventiel.
- Ontlucht de warmtepomp: Plaats een oude doek onder het ventiel om eventueel vrijkomend water op te vangen. Gebruik vervolgens een schroevendraaier om voorzichtig op het pinnetje van het ventiel te drukken. Let op: er kan water met lucht uit het ventiel spuiten, dus sta niet direct voor de warmtepomp tijdens dit proces.
- Controleer op luchtbellen: Als er lucht uit het ventiel komt, laat het dan ontluchten totdat er alleen water uitkomt. Dit betekent dat alle luchtbellen uit het systeem zijn verdwenen.
- Sluit het ventiel: Draai het dopje weer stevig op het ontluchtingsventiel en plaats de kap terug op de warmtepomp. Steek ten slotte de stekker weer in het stopcontact.
- Test het systeem: Verhoog de temperatuur op de thermostaat om te controleren of de warmtepomp correct functioneert na het ontluchten.
Ik heb een lekkage
Lekkage kan verschillende oorzaken hebben en vereist soms snelle actie om verdere schade te voorkomen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen als je lekkage opmerkt:
- Identificeer de bron van de lekkage: Controleer eerst waar de lekkage vandaan komt. Dit kan bijvoorbeeld komen door een druppelende koppeling, een scheur in de leidingen of een defect onderdeel van de warmtepomp.
- Schakel de warmtepomp uit: zodra je de lekkage hebt vastgesteld, schakel de warmtepomp uit om verdere schade te voorkomen.
- Bel de klantenservice: als je het probleem niet zelf kunt oplossen, neem dan contact op met onze klantenservice via +31 (0)85 048 61 07. Ons team van experts staat klaar om je te helpen bij het identificeren en verhelpen van het lek.
- Maak foto's: maak foto's van de lekkage en eventuele schade voor je eigen administratie en om te delen met onze klantenservice.
Ik wil het noodbedrijf van mijn warmtepomp activeren
Soms moet je de warmtepomp uitschakelen als HeatTransformers dat vraagt. Dan neemt de cv-ketel het over. Dat doe je door de volgende parameters aan te passen:
Onder de ketel is een grote rode hendel aanwezig. Deze mag dicht (haaks op de leiding). De ketel zal nu de verwarming op zich nemen.